BULI KAJA DIY - Csináld magad! Keksz Sós falatok Szilveszter

DIY – Isteni sajtos tallérok gofrisütőben sütve

Nincs speciális sütőd, amiben mások a finom sajtos tallérokat készítik? Nem gond. Legalábbis addig nem gond, amíg tudod, hogy van helyette gofrisütőd. Márpedig az a tapasztalatom, hogy ilyen ketyeréje nagyon sok családnak van, sokkal elterjedtebb, mint az ostya- vagy tallérsütők.

sajtos tallér gofrisütőben

Újabb “Csináld magad”-recept, már úgyis elég rég bővült a repertoár. Ezer éve szeretnék sütni ilyen sajtos tallérokat. Még gyerekkoromban ettem valahol, de már arra se emlékszem, hogy hol, csak az íze maradt meg, hogy isteni finom volt. Nem olyan mint a bolti, annál sokkal-sokkal jobb, harapható, tartalmasabb, élvezetesebb. Imádtam. És akkor a minap szembejött velem a facebookon egy bejegyzés. Sajtos tallér gofrisütőben. Egek, hogy ezt hogy nem tudtam én magamtól kitalálni?! Pedig vannak emberek, akik évek óta használják ezt a praktikát. És én meg észre se vettem? Felcsillant a szemem. Volt minimális kétségem, de mivel beírva a keresőbe láttam, hogy tényleg sokan alkalmazzák, kezdett úrrá lenni rajtam az izgalom. Pedig sajtom se volt elegendő, így csak fél adaggal dolgoztam, de hajtott a tettvágy, hogy ezt most és azonnal kipróbálhassam. Mivel csak futtában láttam a címet, nem tudom ki tette közzé, pedig próbáltam pár oldalt végiggörgetni, hogy hol láthattam. Reménytelen ügyködésem után végül ehhez a recepthez nyúltam. Hibátlan.

sajtos tallér gofrisütőben

Hozzávalók
12 dkg reszelt sajt
35 dkg liszt
12 dkg vaj
nagy csipet őrölt kömény
1/2 kk szódabikarbóna
1 nagyobb tojás sárgája
(de mehet bele akár az egész is)
1 dl tejföl
só (kb. 2 kk)
1 ek olíva olaj
(étolaj is jó)

A sajtot lereszeljük, a vajat én enyhén megolvasztottam, nem folyósra, csak annyira, hogy villával el tudjam keverni a sajttal együtt. A sajthoz adtam a vajat, az olajat, sóztam, rászórtam a köményt (elhagyható, de fergetegesen jó ízt ad neki, csak ne essünk túlzásba, mértékkel használjuk), majd az egészet villával összekevertem. Ráütöttem a tojást (én csak sárgáját), a a tejfölt, ezzel is elkevertem, majd a szódabikarbónát és a lisztet, és az egészet egy gömböccé gyúrtam. Picit betettem a hűtőbe, hogy a kissé megolvasztott vaj visszanyerje eredeti szerkezetét. Lisztezett felületen vékonyra nyújtottam az egészet. Fogtam egy 6,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatót, és korongokat szaggattam. A gofrisütőt előmelegítettem a legmagasabb fokozatra (nekem 4-es), és ebbe pakoltam egyszerre 3-at, hogy ne érjenek nagyon össze.

DSCF2059

A sütő tetejét rácsukjuk, és a korongokat készre sütjük. Félretesszük hűlni, majd légmentesen elcsomagoljuk. Rá fogtok járni, azt garantálom, úgyhogy lakatot is javaslok 🙂

Ne akarjátok összehasonlítani a bolti hártyavékony, olykor ízetlen tallérral. Ez annál sokkal, de sokkal jobb! 😉

Garantáltan imádni fogod!

Megjegyzés: a szögletes, nagyobb “mintákkal” rendelkező gofrisütők valószínűleg nem jók erre a célra… 🙁

Még több “Csináld magad”-recept itt:

PILÓTA KEKSZ
VANÍLIÁS KARIKA
ROPI
KRÉMTÚRÓ
TRAPPISTA SAJT
NACHOS
TÖRÖKMÉZ
CHIPS
MEKIS PITE
KENŐMÁJAS
KRÉMSAJT
VEGETA

Ha pedig szívesen csatlakoznál Facebook-on is, itt találsz meg:

Kollázs

HAHOPIHE KONYHÁJA

8 Hozzászólás

    1. 😀 Örülök, hogy ízlett 😉 Nem lettek túl vastagok így a tallérok? ÉN attól féltem, ezért nyújtottam inkább a tésztát. Na meg a fotó miatt nem ártott, ha egyformák :-))) Óriás köménnyel is jó, ha valaki szereti, én fokhagymával akarom kipróbálni legközelebb :-p

Vélemény, hozzászólás?