Desszert DIY - Csináld magad! Keksz Menü

DIY – Csináld magad! – I. rész – A vaníliás karika

 FIGYELEM! FIGYELEM!

A HahoPihe Konyhája új “rovatot” indít a fenti címen. (DIY – az angol Do It Yourself – Csináld magad – rövidítése) A tervem az, hogy olyan ételeket/desszerteket/nasikat hozzak, amiket az emberek döntő többsége boltban (vagy más helyen) vásárol. Szeretném megmutatni, hogy ezeket lehet itthon is készíteni. Ráadásul zömében kevesebb pénzből többet tudunk előállítani, és ami a legfontosabb, hogy tudjuk, mit tettünk bele. Egy dolgot nem tudok megígérni, mégpedig, hogy gyorsabb lesz, mint levenni a polcról, majd otthon kibontani és elfogyasztani, de mindenképp szeretnék hű maradni a mottómhoz, ami nem más, mint a “gyorsan finomat”. Higgyétek el, néha jól fog esni, ha azzal büszkélkedhettek a család, vagy a vendégek előtt, hogy ti készítettétek el a kínált falatokat.

A rovat a tervek szerint heti rendszerességgel fog jelentkezni, előre láthatólag szerda esténként.  Lesz néhány régebbi bejegyzés is, ami passzol a címbe, azt újra meg fogom mutatni, hisz egyre többen vagyunk, nem árt néha ismételni. Ha van ötletetek, Ti mit látnátok szívesen ezekben a bejegyzésekben, ne titkoljátok, írjátok meg bátran. Nem ígérem, hogy mindig mindent meg tudok valósítani, de rajta leszek a témán! A jobb oldali sávban látható lesz egy kép, amire ha rákattintotok, az összes megjelent DIY recept megtalálható lesz. Ennek később lesz igazán jelentősége, amikor már több ilyen recept is felkerül a blogra. És akkor csapjunk a lovak közé…

 A DIY rovatot ezennel megnyitom!

Kezdjük rögtön egy kis retró-val. Elsőként egy olyan kekszet hoztam, ami nagyon nagy kedvencem. És konkrétan 1 csomaggal (de lehet, hogy kettővel is) el tudtam (és jelenleg is tudnék) pusztítani egymagam. Mióta itthon készül ez a keksz – közel 2 éve – , azóta nem is vettünk boltit. Pedig sokszor a csokizásig se jutunk el, mert a család többi része natúr megeszi a kekszeket. Jöjjön tehát egy régi recept elsőként, dobpergés, aaaaaaaaaaaaaaaaa  VANÍLIÁS KARIKA!

vaníliás karika

Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
(ettől lesz igazán keksz a keksz)
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
1 tk vanília kivonat vagy 1 vanília rúd belseje
2 M-es tojás sárgája
1 tk sütőpor
és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz
-az aljára étcsokoládé

 A liszteket, a porcukrot, a csipet sót, és a vaníliás cukrot összekeverjük. A szoba hőmérsékletű margarinnal/vajjal alaposan összemorzsoljuk. (Ha van késes aprítónk, tökéletesen elvégzi ezt a mozzanatot helyettünk.) Hozzáadjuk a vanília kivonatot (vagy a vanília rúd belsejét), a sütőport és a 2 tojás sárgáját. Szépen összedolgozzuk, ha nem áll össze a tészta, egy kevés vízzel segíthetünk ezen, de csínján bánjunk vele! Ha összeállt egy nagy gombóccá, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és linzer kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket. Ennek hiányában fogunk 2 pogácsa szaggatót (egy nagyot és egy minit), és az ízén semmit se ront, ha sima karikákat kapunk, ugyebár. A kekszeket kb. 10-15 perc alatt szép világosra sütjük. (Ne hagyjuk, hogy megbarnuljon, mert más lesz az állaga, keményebb.) Ha kihűlt, az alját olvasztott étcsokoládéba mártjuk, egy késsel picit lehúzzuk (azért maradjon ám rajta), majd sütőpapírra rakosgatjuk, és hűvösre tesszük (hűtő). Ha a csokoládé visszadermedt, le tudjuk szedni a sütőpapírról. Jól záródó fémdobozban napokig eláll. (Mivel a csokit nem temperáltuk, hűvös helyen tartsuk, hogy ne olvadjon meg nagyon.)

Nos, ki cseréli le a boltit erre? 🙂

Forrás: TücsökBogár

4 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?