Desszert EPRES FINOMSÁGOK

Gyors epres-nutellás rétes (kelesztés nélkül)

Itt az idő, hogy epret együnk eperrel. Na és egy kis nutellával…. 🙂

DSCF8700_3

Tudom, tudom, ez még mindig nem igazi hazai, földi eper, de az vesse rám az első követ, aki nincs kiéhezve egy kis eperre már. Olyan hosszú az epertelen időszak, hogy muszáj meghosszabbítani az epres időszakot, ha kell, akkor egy kis import cuccal. 🙂 Már egész jó áron lehet hozzájutni, úgyhogy nem csak üresen gurulnak be a pocakunkba, hanem sütünk is vele. De még milyeneket. 🙂 A kígyórétes tésztáját használtam, de a hagyományos “csíkozom és hajtogatom” módszer helyett ismét csak simán becsomagoltam a finomságokat. Mert az íz a lényeg, nem a külcsíny. 🙂

Hozzávalók
(4 rúdhoz)
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 kk + 2-3 ek cukor
25 dkg margarin
2 tojás
(ha nagyok, akkor 1 tojás + 1 sárgája)
diónyi zsír
1-2 ek tejföl
50 dkg liszt
csipetnyi sóTöltelék
eper
nutella
búzadara
cukor (elhagyható)
1 tojás a kenéshez

A langyos tejbe 1 kk cukrot teszünk, rámorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk felfutni (10-15 perc). Közben a lisztet a csipet sóval, a margarinnal és a zsírral alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2-3 ek cukrot, a felfutott élesztős tejet, a tojásokat, és elkezdjük összegyúrni. 1-2 evőkanál tejföllel beállítjuk a tészta állagát, hogy jól gyúrható, de ne ragadós tésztát kapjunk. (Ha véletlen sok tejfölt tettünk volna bele, és ragad, liszttel segítsünk magunkon.)

A tésztát osszuk 4 egyenlő részre, és egyesével nyújtsuk ki őket 2-3 mm vastagságú téglalappá. A tészta egyik oldalára kenjünk nutellát, ezt szórjuk meg bőven búzadarával (mert az eper sok levet fog ereszteni), helyezzük rá a feldarabolt epret. (Ha szeretnénk, cukrozzuk meg, de ha elég édes az eper, ez nem szükséges, mert a nutellában is bőven van cukor!) Ismét szórjuk meg búzadarával, majd a tészta másik felét hajtsuk rá, az illesztésnél nyomkodjuk össze, és hajtsuk be a rétes alá. A végeket is zárjuk jól le.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tetejüket felvert tojással, egy villával több helyen szurkáljuk meg. Előmelegített, 200 fokos sütőbe tolva kb. 15-20 perc alatt süssük készre.

Ha megsült, hagyjuk kihűlni, különben könnyen szétesik. Szeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha tetszett a recept, várlak a Facebook-on is szeretettel!
regi
Amit nem találsz a blogon, megtalálod itt:
10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?