Vaníliás körtekrém diógrillázzsal

DSCF3751_3

Levesnek indult, krémként végezte….

Vettem egy kiló leveses, szép vilmoskörtét a piacon, hogy levest készítek belőle. Aztán amikor végre meg is tudtam valósítani, más kicsúsztunk az ebédidőből. És ősz ide, ősz oda, a gyümölcsleves melegen nem az igazi. Ezért kicsit továbbgondolva a történetet elkészült a képen látható (a fotó pocsék) körtekrém. A gyerekek (a felnőtt gyerekek is 🙂 őrült mód kanalazták, és kérték a repetát belőle. Az utolsó cseppig elfogyott langyosra hűlés után nagyjából 15 perccel…

Hozzávalók

60-70 dkg (hámozott, magtalanított, lédús) körte, kb. 4 dl tej, 4-5 ek cukor, 1 tk fahéj, 1/2 citrom leve, 1 cs. vaníliás cukor/vagy

1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 1 cs. főzhető vaníliás pudingpor, 2 dl tejszín

Diógrillázs

1 ek vaj, 2-3 marék dió, 3 ek cukor

A megtisztított, kockákra vágott körtét egy fazékba borítjuk, meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk fahéjjal, és a cukorral, vaníliás cukorral. Ráöntjük a tejet, annyit, hogy éppen hogy ellepje. Főzni kezdjük. Amikor a tej forrni kezd, botmixerrel pépesítjük az egészet. A pudingport a 2 dl tejszínnel csomómentesre keverjük, és folyamatosan kevergetve besűrítjük vele a szószunkat. Rottyantunk még egyet rajta, megkóstoljuk, ha szükséges, még édesíthetjük. Langyosan tálaljuk.

A diógrillázshoz a diót száraz serpenyőbe szórtam, kevergetve pár percig pirítottam. Ezután rádobtam a vajat, majd amikor teljesen elolvadt, rászórtam a cukrot. Addig kevergettem, amíg a cukor el nem kezdett karamellizálódni. Levettem a tűzhelyről, és hőálló tálra borítottam. Langyos állapotban kézzel tördeltem rajta néhányat. ÓVATOSAN!!!! A forró karamell komoly égési sérülést tud okozni.