Desszert Palacsinta

Mogyorókrémes palacsinta fehérboros körtemártással

DSCF2795_2
A pisztráng után valami egyszerű, de mégis picit különlegesebb desszertre vágytam. Adott volt a napokban gyártott csokoládés mogyorókrém. És igazán most másban nem is tudtam elképzelni, mint palacsintában.
Szerdán kaptunk nagyon szép körtéket sógorom szüleitől, ezeknek nagy részét a pisztráng előtt egy körte krémlevesbe használtam fel. Bár eredetileg sütibe szántam, de miután Vityával összefutottam a piacon, rábeszélt a levesre. Nem bántam meg. És ha már az előételben szerepelt a körte, az étkezés lezárásaként is ehhez a gyümölcshöz nyúltam. Továbbá az isteni finom Ottonel muskotályhoz (Szarvas Pincészet – Szépasszony-völgy 4. pince), amit a pénteki kirándulásról hoztunk haza. Hú, nagyon jó ötlet volt a bor a szószba… és mindez rá a mogyorókrémes palacsintákra csurig ráöntve, nyammmm…… (tudom, igazi kalóriabomba….)
A házi mogyorókrémhez receptet  ITT találtok.

Hozzávalók

(kb. 12 db-hoz)
15 dkg liszt
1 tojás
3,5 dl tej/víz
1 kiskanál cukor
késhegynyi só
1 ek olaj
sütéshez olaj
Öntet
2 szép nagy puha körte
1 kisebb alma
1-2 ek cukor
víz
fahéj
1 dl Ottonel muskotály
(vagy bármilyen édes fehér bor)
1/2 cs. vaníliás pudingpor
Kezdjük a töltelékkel. A körtét és almát meghámozzuk, felkockázzuk. Megszórjuk fahéjjal, és 1-2 ek cukorral. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ha már forr, botmixerrel krémesre turmixoljuk (pici darabok maradhatnak benne), hozzáadjuk a fehérbort, és ezzel is átforraljuk, így távozik a bor alkohol tartalma. A vaníliás pudingport kb. fél-1 dl vízzel csomómentesre keverjük, és ezzel besűrítjük a mártásunkat. Rottyan egyet, és már kész is. A mogyorókrémmel kicsit spórolósan bánjatok, ha túl tömény, elnyomhatja a körteszósz ízét. Jó étvágyat kívánok a desszerthez! 😉
Palacsinta: A tojást a cukorral, a sóval, és az olajjal elkeverjük, majd  hozzáadjuk a lisztet és a folyadékot. Én nagyjából a fele tej, fele víz módszert alkalmazom. Az egész tésztát csomómentesre keverjük, a végén átmehetünk rajta botmixerrel, és félretesszük kb. fél órát pihenni. A palacsintasütőt felforrósítjuk, kevés olajat cseppentünk rá, merőkanál segítségével a tésztát szépen rácsurgatjuk, rázzuk, hogy szétterüljön. Ha megsült, megfordítjuk, a másik oldalát is megsütjük, és tányérra halmozzuk.
HAHOPHE A FACEBOOKON ————-> ITT!

Vélemény, hozzászólás?