Desszert Golyók Menü

Gyerekjáték – Nutellás piskótagolyók

Nem, ez nem klasszikus kókuszgolyó, bármennyire is annak tűnik első kacsintásra. Nem keksz alapú, hanem pici sütést is igényel, cserébe viszont annyira finom, puha golyókat kapunk, hogy minden ráfordított percet megér a dolog.

nutellás piskótagolyó

Az elkészítése pedig olyannyira gyerekjáték, hogy nálunk valóban a gyerekek készítették az elejétől a végéig, minimális segítséggel. Persze a fotón látható golyókat már én formáltam, ők a sajátjaikat az utolsó morzsáig elpusztították. A tésztája a már oly sokat használt kevert süti, ami 1 tojásból áll, és a könnyű szerkezetét a szódabikarbónának köszönheti. Ez is egy olyan recept, amit csak össze kell keverni, így tényleg rábízhatjuk némi felügyelet mellett a gyerekekre. A tésztába került kókusz, majd a kikeverésnél a massza egyik felét banános-nutellásra, a másikat sima mogyorókrémesre készítettük.

Hozzávalók
segítő gyerekkezek
1 tojás
10 dkg cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 dl olaj
2 dl tejszín
2 dkg kakaópor
15 dkg liszt
5 dkg kókuszreszelék

Gyúráshoz
5-6 ek Nutella
vagy házi mogyorókrém
banán (opcionális)
kókuszreszelék
lekvár (opcionális)

A tésztához a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében összekeverjük. Mindig jól elkeverjük, amikor az új hozzávalót adjuk hozzá. Bízzuk a gyerekekre, legfeljebb ha nem végeznek túl alapos munkát, egy kicsit segítsünk rá. Ha kész, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és nagyjából elegyengetjük, hogy egyforma vastag legyen mindenhol, de nem kell precíznek lenni a sarkaknál, mivel a tésztából rövidesen morzsakupac lesz. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Hagyjuk picit kihűlni, majd ismét a gyerekekre bízzuk a munkát, és egy jó mély, öblös tálat teszünk eléjük, amibe beletörhetik/morzsolhatják a sütit. Villával, kézzel széttörhetik. (Ha nem gyerekekkel dolgozunk, az aprítógép segít nekünk összeállítani mindent jó krémesre.) Ezután már csak hozzá kell adnunk annyi mogyorókrémet, amennyit felvesz a tészta. Folyamatosan gyúrva adagoljuk, hogy kellően összeálljon az egész. (Ha banánt is teszünk hozzá, azt előzőleg villával vagy botmixerrel pürésítsük.) Lekvárt is tehetünk bele, a sárgabarack például tökéletesen passzol a csokis mogyorókrémhez és a kókuszhoz, fincsi lesz, meglátjátok! Ha kész, golyókat formázunk, amit hagyhatunk pucéran is, vagy meg is forgathatjuk kókuszreszelékben. És kész is van ez az egyszerű nasi, amiből nagyjából 30-35 folyót fogunk kapni. (Ezek nem apró golyók, mini muffin kapszlikban ülnek.) Na ugye, hogy gyerekjáték? Nekünk az volt. 😉 Nézz be hozzám máskor is!

Facebook-on itt vagyok, ha keresnél: HAHOPIHE KONYHÁJA

 

Vélemény, hozzászólás?