Házi mogyorókrém

DSCF2622_2_2_3

Ki kér?

Az itthon előállított Dörmögő Medvék rekordot döntött látogatottsága után megmutatom Nektek a már korábban legyártott, szintén házi csokoládés mogyorókrémet is újra! 😉

Az idén megduplázódott a tavalyi mogyorótermésünk, aminek nagyon örülök. Igaz, a tavalyi mogyorók is vártak jobb sorukra közel egy évet, de talán az idei termés hamarabb átalakul a képen látható brutálisan finom csokis mogyorókrémmé. Ha bekerülne a konyhámba egy olyan gépezet, ami finomabbra őrölné a mogyorót, akkor még esztétikai gondja se lenne, és tényleg tökéletessé válna, de nem árt megjegyeznem, hogy az élvezeti értékén semmit se ront, hogy darabos. Annyira, de annyira finom, hogy azt szavakkal elmondani nehéz lenne. Próbáljátok ki, és megtudjátok! 😉

DSCF2629_2_2
Hozzávalók
15 dkg pirított, tisztított mogyoró (nem földi!)
1-2 ek porcukor (ízlés dolga)
1 púpos ek kakaópor
csipet só
kb. 1 ek vaj (nem margarin!)
1-1,5 dl 30%-os tejszín
18 dkg tejcsokoládé
5 dkg étcsokoládé
Ha nem pirított mogyoróval van eleve dolgunk (állítólag a Mogyinak van ilyen terméke), akkor dobjuk a megtört mogyorószemeket forró teflon serpenyőbe, és néhány percig pirítsuk. Figyeljünk, rázogassuk, nehogy megégjen. Szórjuk száraz konyharuhába, és dörzsöljük le a héját (na nekem ez a rész nem ment túl jól). Ezután ha van hiperszuper késes aprítónk, akkor csak dobjuk bele a pirított mogyorót, és dolgoztassuk meg a szerkezetet, amíg krémes massza nem lesz a mogyorónkból. Eme gép hiányában én először ledaráltam kézi darálón a mogyorót, majd mély tálba öntöttem, és botmixerrel megdolgoztam egy csipet só kíséretében. A vajat hozzáreszeltem, hogy könnyebb legyen eldolgozni. Rászitáltam a porcukrot meg a kakaóport, ezzel is elkevertem. Közben vízgőz felett a tejszínbe darabolt csokoládékat egyneművé hevítettem. Ezt hozzáöntöttem nem túl forró állapotában a mogyorós masszához, és összedolgoztam. Üvegbe töltve hűtőben kb. 2 hétig eltartható (nem tartalmaz tartósítószert, így ennél tovább semmiképp ne őrizzük).
És hogy mit készíthetünk ebből a mogyorókrémből? Néhány tipp:
A recept korábbi kiadása ugyanezen recepttel ITT megtekinthető.