Desszert Gluténmentes

Citromkrémes mákos piskóta (GM)

Hát ez valami nagyon-nagyon finom dolog, ami tök egyszerűen összedobható, nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, és bár ez itt gluténmentes, pont ugyanígy fog kinézni, ha nem gluténmentesen készítitek el, akkor is, és pont ilyen finom is lesz. 🙂 Megmondom, hogy csináljátok, jó?

Nem tudom, honnan jött az ihlet. A mák már egy ideje várt jobb sorsára a hűtőben és a héten vettem szép nagy citromokat is, amit a bodzaszörphöz szántam, de végül nem jutottunk el virágot szedni. Hogy a mák és a citrom milyen jó páros, az nem volt újdonság számomra, én nagyon szeretem.

A tészta piszok gyorsan elkészíthető, csupán 1 tojás kell hozzá, így nem szükséges egyesével felverni a fehérjét is, szóval tényleg pikk-pakk az egész, higgyétek el.

Hozzávalók
Piskóta
1 tojás
10 dkg cukor
1 dl olaj
1 kis pohár tejföl
10 dkg darált mák
8-10 dkg rizsliszt
(vagy búzaliszt)
1 mk szódabikarbóna

Krém
4 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor (gm)
7 ek cukor
12,5 dkg margarin
1-1,5 citrom kifacsart leve

KRÉM KÉSZÍTÉSE:

A tejet a cukorral és a pudingporral csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, beletesszük a felkockázott vajat és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad és egynemű nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a kifacsart citrom levét (kóstoljuk meg, nekem 1,5 citrom leve ment bele, de aki nem szereti savanyúan, az tehet kevesebbet is), ezzel is alaposan elkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

PISKÓTA KÉSZÍTÉSE:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojást a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a mákot, a tejfölt és a szódabikarbónával elkevert lisztet (nálam rizsliszt volt).  Sütőpapírral bélelt tepsibe (nálam 28×20 cm-es piteformába került) öntjük a tésztát és a forró sütőbe tolva kb. 30 perc alatt (tűpróba) megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le róla a sütőpapírt. Kenjük meg az időközben kihűlt citromos krémmel.

Hagyhatjuk pucéran, vagy szórjuk meg kevés darált mákkal, esetleg dobjuk fel levelekkel. Ahogy érzitek. 🙂

Ha pedig jól behűtöttétek, szeleteljétek fel és fogyasszátok egészséggel…..

Ha nem szeretnétek semmiről lemaradni, gyertek bátran a Facebook-ra is, HahoPihe Konyhája néven megtaláltok. Ja és Instagramon is időnként. 🙂

#gluténmentes #glutenfree #hahopihe #hahopihekonyhaja

Az oldalt a Receptneked.hu támogatja!