Desszert

Reszelt túrós

Nem okozott csalódást…. 🙂

 

Ezt is megértük, hogy megszületett az idei első blogbejegyzés. Ami azért is nagy szó, mert bár magam is meglepődtem, de az utolsó poszt szeptemberben készült. Veszettül gyorsan elszaladt ez a időszak, gyakorlatilag a 2 blogbejegyzés között letudtam egy újabb fél évet az egyetemen. Még várok egy vizsgaeredményre, úgyhogy nem vagyok teljesen nyugodt, de ha az is megérkezik és görbül, akkor elkönyvelhetem, hogy a háromból egy évet letudtam. 🙂 Ami nagy szó ám! De persze, nyugtával a napot….

Azért a nem posztoláshoz az is hozzátett, hogy nem is sütöttem. Időm se nagyon akadt, meg elkezdtünk valami életmódváltás félét, de azért ez nem megy nekünk ám hosszú távon, a süti az süti, a cukor meg cukor, és finom. No.

Ma reszelt túrós készült, amit még sose csináltam, vagy ha mégis, akkor nem emlékszem rá. 🙂 De ettem már, és igazán tetszetős süti, úgyhogy bár eredetileg a túrómat édesítővel terveztem elfogyasztani esténként fehérje gyanánt, megszántam a gyerekeket és inkább süti lett belőle. Jó lett uzsira, jó lesz reggelire és talán még a suliba is jut belőle, ha B. szeretné.

A süti önmagában nem egy bonyolult, az időigényesebb része az, hogy meg kell várni, amíg a tészta megkeményedik (fagyasztó), hogy reszelni lehessen. A többi abszolút gyerekjáték.

Hozzávalók
Tészta

40 dkg liszt
3-4 ek kakaópor
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1 tojássárgája
1 ek vanília kivonat
(kevés hideg víz)

Túrós töltelék
1/2 kg túró
3 tojássárgája
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg darált keksz
4 tojásfehérje
(1 a tésztából megmaradt!)

A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük. Hozzáreszeljük a hideg margarint és alaposan elmorzsoljuk a száraz résszel. Hozzáadjuk a porcukrot, ezzel is jól összekeverjük, majd a tojássárgájával és a vanília kivonattal elkezdjük összegyúrni. Ha nagyon nem akar összeállni, nagyon kevés hideg vizet adjunk hozzá, de tényleg keveset, mert pillanatok alatt ragacsos lesz. Gyorsan dolgozzunk, hogy a tészta ne vegye fel nagyon a kezünk melegét. Ha kész, csomagoljuk fóliába és tegyük fagyasztóba annyi időre, amíg megkeményedik (kb. fél óra).

A túrót keverjük el a cukorral, a citrom héjával és a 3 tojássárgájával. Adjuk hozzá a darált kekszet és ezt is dolgozzuk bele. A 4 tojásfehérjét (1 a tészta hozzávalóinál megmaradt) verjük fel kemény habbá és óvatosan forgassuk a túrós masszába.

Ha a tészta lehűlt, osszuk két egyenlő részre. Egy kb. 30×20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd az egyik adag tésztát nagy lyukú reszelővel reszeljük bele. Erre helyezzük rá a túrós tölteléket, oszlassuk el egyenletesen, végül pedig a másik adag tésztát reszeljük rá a tetejére.

180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 35-40 percig süssük. Látni fogjuk, amikor a teteje már megsült. Hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

HahoPihe Konyhája a Facebook-on és az Instagramon is! Keressetek bátran! 🙂