Desszert Szülinapi torta Torta

Oreo torta

Ez is eljött, suhannak az évek, nincs megállás, nő és nő, okosodik, önállósodik…. Az idén már 9 gyertya került a tortára…. <3

Az elmúlt években a formatorták voltak porondon, és igazából most is az volt a terv, de nagyon elcsúsztam időben, és mikor odagurultam a cukrászdiszkont elé egy röppenésnyi szabadidőmben, boci szemekkel néztem a zárt kapukra. A beszerzési forrásom megszűnt létezni. 🙁

Mondjuk B. nem szereti a burkoló anyagokat, csak szimplán szereti, ha valami alak, forma, kedvenc figura kerül ki a kezeim közül, aztán az összes burkolat H. tányérján landol. 🙂 Így, hogy már nem voltidőm új források után nézni, abból próbáltam alkotni, ami kéznél van. Ezért esett a választásom az egyik kedvenc kekszére, amit fagyiban is nagyon szeret. Így azért nem nagyon lehet mellélőni, lássuk be. 🙂

Megszületett a pici, 16 cm-es zsúrtorta, ami még finom is lett.

Hozzávalók
Tészta

3 tojás
150 g cukor a sárgájához
60 g cukor a tojásfehérjéhez
265 g liszt (-3 ek)
3 csapott ek kakaópor
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3/4 cs sütőpor

(Az olajos piskóta receptjét még Nassoldától lestem el pár éve)

Krém

1 doboz oreo keksz
35 dkg mascarpone
porcukor
3 dl tejszín
+ 2 dl tejszín
2 kis cs. habfixáló

Dekorációnak további oreo kekszekre és némi csokiforgácsra is szükség lesz!

Tészta készítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni, majd lassan hozzáadjuk a 60 g cukrot is és így verjük kemény habbá.

A sárgáját a 150 g cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet és a folyadékokat (tej, olaj) váltakozva. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjéből vert habot.

Egy 16-18 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral (az oldalára nem kell, hogy érjen a papír), majd öntsük bele a tésztát. Tegyük be a forró sütőbe és tűpróbáig süssük (kb. 45-50 perc). Ha már nem ragad a tűre a tészta, hagyjuk kihűlni. Kissé púpos lesz a teteje, de senki se aggódjon, ezt szépen le fogjuk vágni.

Ha kihűlt, a forma mentén egy vékony pengéjű kést körbefuttatunk, majd kikapcsoljuk a formát. A piskóta púpos tetejét szépen levágjuk, majd a tésztát 3-4 egyenlő lapra elvágjuk.

Krém készítése:

A kekszeket késes aprítóban durvára zúzzuk (vagy zacskóba tesszük, és valami puhát alá téve – hogy a konyhapultot kíméljük – egy sodrófával, néhány jól irányzott suhintással összetörjük).
A mascarponét kevés porcukorral (a keksz is édes) kikeverjük. Beleforgatjuk a zúzott kekszet. A tejszínt az egyik csomag habfixálóval keményre verjük, majd a kekszes mascarponéhez keverjük.

A lapokat megtöltjük az oreos krémmel, kivéve az utolsó, fedő lapot. Ha maradt krém, a réseket befedjük vele, egyenesbe igazítjuk a torta oldalát.

A maradék 2 dl tejszínt a másik csomag fixálóval szintén keményre verünk, ezzel borítjuk be kívülről a tortát. Kedvünk szerint dekorálhatjuk. Én az oldalára oreo kekszeket rakosgattam, a tetejét pedig csokiforgáccsal szórtam meg.

A szélére csoki olvasztottam, zacskóba tettem, kivágtam a csücskét és óvatosan a pereménél végigcsurgattam. Ha csokival szeretnénk körbecsurgatni, ELŐTTE HŰTSÜK BE TELJESEN A TORTÁT! – ha kellően le van hűlve, az olvasztott csoki nem fog lefolyni teljesen az aljára és elfolyni ott, hanem ahogy folyik le az oldalán, elkezd dermedni. Ha végigcsurgattuk, tegyük is be gyorsan újra a hűtőbe, hogy teljesen megkössön.

TORTÁIM

Keresd HahoPihe Konyháját Facebook-on és Instagramon!

A blog felületét a Receptneked.hu biztosítja!