Desszert Karácsony

Méteres kalács

Egészen pontosan 68 cm-es… 🙂 De nem is ez a lényeg, hanem az az “átkozottul” puha és omlós piskóta, amit belülről az isteni rumos krém, kívülről a fennséges étcsoki ölel körbe.

méteres kalács

Nagyon szeretem ezt a sütit, és bár elsőre azt gondolnánk, hogy macerás elkészíteni, azért ez nem egészen így van. Ráadásul én 2 részletben estem neki, egyik nap lesütöttem a piskótákat, és csak másnap készült el a töltelék és az összeillesztés. Eredetileg őzgerinc formában készítik, de senki se rohanjon boltba venni egyet, ha van otthon pl. püspökkenyér formája. Mert az is tökéletes lesz. Hát még ha kettő is van belőle (mint nekem), akkor meggyorsíthatjuk a folyamatot, ugyanis egyszerre süthetjük meg a 2 féle tésztát. A recept a már többször emlegetett “Nagy Süteményeskönyv”-ből való (Szalay Könyvkiadó), amit évekkel ezelőtt kaptam tesómtól. A könyv egyébként nagyon szuper, még egyetlen receptben sem csalódtam azok közül, amiket kipróbáltam. Nézzük ezt a kalácsot, hogy is készül… Némi anyaghiány miatt módosítottam a recepten.

Hozzávalók
Tészta
8 tojás szétválasztva
52 dkg porcukor
2 dl víz
2 dl olaj
1,5 cs. sütőpor
52 dkg liszt
2 púpozott ek kakaópor

Krém
2 cs. főzős pudingpor
(puncs, de a vanília is megteszi jobb híján)
7,5 dl tej
5 ek cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 ek rum

Tetejére
30 dkg étcsokoládé
4 ek olaj

Először elkészítjük a piskótát. A 8 tojás sárgáját a porcukorral fehéredésig verjük, hozzáadjuk az olajat, a vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül felvert tojások fehérjét óvatosan hozzáforgatjuk. Az így elkészült massza felét sütőpapírral bélelt őzgerinc vagy püspökkenyér formába öntjük. A másik feléhez óvatosan hozzáforgatunk 2 ek kakaóport, és ezt a tésztát a másik formába töltjük. (Ha egy formánk van, egymás után kell megsütni a 2 piskótát.) 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tésztát, és kb. 40-45 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. 6,5 dl tejet elkezdünk forralni, majd a maradék tejjel a pudingport és az 5 ek cukrot csomómentesre keverjük, végül kevergetve hozzáadjuk a már meleg tejhez, és az egészet sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Közben a vajat a porcukrot kihabosítjuk, és a kihűlt pudinghoz keverjük. Hozzálöttyintünk még 3 ek rumot, és kész. A piskótát ha kihűlt, egyforma szeletekre vágjuk, és minden szeletet megkenünk a krémmel úgy, hogy a kakaós és a fehér tészta váltakozva legyen. Így tapasztjuk össze őket addig, amíg minden (vagy valamelyik) hozzávaló el nem  fogy. Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokit és az olajat, majd rácsurgatjuk a “méteres” kalácsunkra. Hűtőben várja jobb sorát, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt ferdén szeleteljük, így érjük el a képen látható csíkos mintát. Csak ajánlani tudom, nagyon-nagyon fincsi! 😉

*** EZÚTON KÍVÁNOK MINDEN KEDVES HAHOPIHE KÖVETŐNEK
ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT! ***

Facebookon ITT találtok meg, ha keresnétek!

Az ünnepi menütöket pedig töltsétek fel IDE, ha szeretnétek megnyerni a 3 konyhai robotgép egyikét!

Vélemény, hozzászólás?