Mézkaramellből szaloncukor

Karamellfüggőknek! Nem hagyományosan, hanem mézből… 😉

karamell szaloncukor

Rendszeres blogkövetők tudják, hogy van egy csúcs szuper karamellkrém receptem (ami nem saját, mert Tortafüggő Marisztól van), ami valamiben különbözik a hagyományostól. Mégpedig abban, hogy mézből készül. Tejszín és vaj hozzáadásával. Elronthatatlan, egyszerű, és még finom is.  Már tavaly is izgatta a fantáziámat, hogy tudok e belőle szaloncukrot készíteni. Abban biztos voltam, hogy bonbonként megállja a helyét, de nem mindenki rendelkezik bonbonformával. Ma végre megtudtam, hogy szaloncukrot is tudunk belőle gyártani, bár hozzáteszem, hogy gyorsan kell dolgoznunk, és némi fagyasztásra is szükségünk van. De ezzel együtt is megéri.

Hozzávalók
12,5 dkg vaj
2 dl habtejszín (30%-os)
2 ek méz

15 dkg étcsoki

A vajat, a tejszínt és a mézet egy edénybe tesszük, és elkezdjük összefőzni. Ha már pöfékel, tartalékra állítjuk a lángot alatta, és kb. 25 perc alatt (sűrűn kevergessük) karamell színű, sűrű krémmé főzzük. Lehúzzuk a tűzről, félretesszük hűlni, majd hűtőben gyorsítjuk a dermedést. Ha már kellően kemény, kiskanállal kiszedünk belőle egy adagot, és nagyon gyors mozdulatokkal golyót (hengert) formálunk belőle, és sütőpapíros tálcára tesszük. Betesszük a fagyasztóba, hogy megszilárduljon. Ha már elég kemény, akkor csokit olvastunk. Mégpedig úgy, hogy 10 dkg-ot megolvasztunk, és a maradék 5 dkg-ot apróra vágva hozzászórjuk, és addig kevergetjük, amíg el nem olvad benne. Ezután kiszedjük a szaloncukikat a fagyasztóból, és gyors mozdulatokkal egyesével megmártjuk a csokiban. Villával kiszedjük, hagyjuk lecsepegni a felesleget, és sütőpapírra tesszük. Ha minddel kész vagyunk, mehet a hűtőbe. Mivel ez egy igen lágy krém, mindenki jobban jár, ha fogyasztásig hűtőben tároljuk. Isteni finom szaloncukrok lesznek belőle! 😉

HAHOPIHE KONYHÁJA A FACEBOOKON!

regi

KARÁCSONYI RECEPTVERSENY DECEMBER 28-IG A RECEPTNEKED OLDALÁN!

reginekverseny

Szólj hozzá!