Főétel Húsos Főétel Karácsony

Konfitált kacsacomb

Így készül az istenien puha, omlós kacsacomb, amit ráadásul napokkal előre is elkészíthetsz! 😉

konfitaltkacsa

A konfitálás nem egy új keletű dolog, de őszinte leszek, én most próbáltam először. Noha nyilván van egy kis hátránya (időigényes), elmondom, hogy miért jó mégis ezt a módszert választani, ha kedvet kaptok hozzá. Velem, őszinte leszek, sokszor fordul elő, hogy nem tudom pontosan kiszámítani, hogy a sütőben sülő husi pont akkorra készüljön el, amikorra a vendégek pont megérkeznek, éhesek lesznek, asztalhoz kívánnak ülni. Ennek nyilván az az oka, hogy nem vagyok egy szakács, aki mindent ki tud centizni, ráadásul néha lassú és lusta is vagyok (nem árt tisztában lenni a negatív tulajdonságainkkal is 😀 ).

A konfitálással egyik oldalról időt veszítünk ugyan, de a másik oldalról időt nyerünk. Hogy miért? Az elkészült húsok akár hetekig is pihenhetnek a hűtőben anélkül, hogy megromolnának. Így csak elő kell vennünk az adandó alkalommal, és megpirítani, átmelegíteni. Bizony. És pont olyan ropogós, friss, puha és omlós lesz, mintha nem konfitálnánk. Viszont mindössze 10-15 perc, és az asztalra tudjuk varázsolni.

Régen, régen, hajdanán ezzel a módszerrel tartósították a szárnyasokat, és ami régen működött, az működik most is. 😉 Ha Karácsonykor kacsát teszek az asztalra, tuti biztos hogy ezzel a módszerrel fogom készíteni, így már az ünnepek előtt előre tudok dolgozni.

Konfitált kacsacomb
6 kacsacomb
35 g só
0,5 tk bors
0,5 tk fokhagymapor
2-3 ág rozmaring
1 kg kacsazsír

A combokat alaposan megmossuk, és szárazra törölgetjük. A sót elkeverjük a borssal, a fokhagymaporral, és a combokat nagyon alaposan bedörzsöljük. Üvegtálba tesszük, lefedjük, és 1 éjszakára legalább a hűtőbe tesszük. (Én itt csak rádobáltam a rozmaringot, de akár kicsit bele is dörzsölhetjük a húsba, vagy használhatunk őrölt, szárított rozmaringot.)

DSCF1109

Másnap kicsit letörölgetjük a húst, a levet leöntjük róla. Az 1 kg zsírt felmelegítjük egy tűzálló edényben. (Én beletettem egy nagy jénaiba, és betettem a sütőbe, hogy felolvadjon.)

A letörölgetett combokat óvatosan beletesszük a megolvadt zsírba, gondosan ügyelve arra, hogy a zsír mindenhol (tényleg mindenhol) ellepje. A zsírba belehelyezzük a rozmaring ágakat is, sőt én még dobtam bele pár gerezd fokhagymát is.

DSCF1120

150 fokos, előmelegített (miközben a zsírt olvasztottuk bent, volt ideje előmelegedni) sütőbe tesszük, és kb. 3 órán át hagyjuk sülni a combokat. Fontos, hogy a zsír ne zubogjon/forrjon (ha mégis ezt merészelné tenni, vegyük alacsonyabbra a hőfokot). Amikor már a kés/villa vígan beleszalad a húsba, akkor kivehetjük a sütőből.

Egy edény aljára (amiben a húst fogjuk tárolni) kevés zsírt merünk, és hagyjuk teljesen megdermedni (tegyük hűtőbe). Ez azért fontos, hogy a hús ne érintkezzen az edény aljával/oldalával se. Rápakoljuk a combokat, és a maradék zsírt óvatosan rászűrjük. Gondosan ügyelve itt is arra, hogy a zsír mindenhol ellepje a combokat.

DSCF1122

Az így elkészült hús hideg helyen tárolva hetekig eláll. Amikor pedig kacsacombra vágyunk, semmi más dolgunk nincs, mit kiszedni a combokat a zsírból, és egy serpenyőben minden oldalán ropogósra pirítani. Garantáltan finom, ízletes, omlós hús lesz a végeredmény! 😉

konfitaltkacsa

Ötlet innen

Facebook-on, és Instagramon is megtalálsz!
Keresd HahoPihe Konyháját! 😉

Több ezer recept között böngészhetsz a Receptneked oldalán!
Kukkants be! 😉