Házi gyros fűszerkeverék (DIY)

Miért vegyük meg a bolti ízfokozókkal feltuningolt fűszerkeveréket, ha szimplán elkészíthetjük mi magunk is abból, ami van otthon? Fűszeres polca meg szinte van mindenkinek. 😉

házi gyros fűszer

A receptre itt bukkantam, némileg a saját fűszereimre formáltam. Szerintem zseniális lett! A lenti mennyiség kb. 1-1,2 kg húshoz elegendő. Dolgozhatunk friss és szárított fűszerekkel is.

Hozzávalók
2,5 ek só
1 ek pirospaprika
2 tk őrölt bors
1 ek aprított petrezselyem
(jó a szárított is)
2 gerezd fokhagyma
(vagy 2 tk fokhagymapor)
1 ek oregano
2 tk kakukkfű
az alábbiakból egy csipet jót tesz az ízeknek:
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
őrölt kömény

Ha szárított fűszerekkel dolgozunk, készíthetünk nagyobb adagot, és jól záródó üvegben tárolhatjuk. De készíthetünk frissből is, ezt érdemes egyből használni, vagy szárítsuk ki, és akkor ugyanott vagyunk, mintha eleve szárítottal lett volna dolgunk. 🙂 A fűszereket alaposan összekeverjük, ha vannak nagyobb darabok, jó célt szolgál egy mozsár. Ezután nincs más dolgunk, mint a húst alaposan bedörzsölni ezzel a fűszerrel, és hagyni néhány órát (de legalább felet) állni. Serpenyőt forrósítunk, kevés olajat teszünk bele, és a husit szép pirosra sütjük. Szelet és csíkozott húshoz is tökéletes, ráadásul nagyon jó lesz nyáron kerti grillezéshez is. 😉

DSCF6486

PITA KÉSZÍTÉSE HÁZILAG

házi pita

FACEBOOK-ON ITT TALÁLSZ MEG

regi

A LEGJOBB RECEPTEKET ITT KERESD

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Szólj hozzá!