Főétel Húsos Főétel Karácsony Kenyérre valók Szilveszter

Tatár beefsteak/Tatárbifsztek

DSCF5317_2

Szilveszterre a tatár beefsteak (vagy tatárbifsztek, kinek melyik tetszik jobban) lassan “kötelező” étel nálunk. Igaz, cseréltük már le sült steakre, tehát ha hiteles szeretnék maradni, akkor azt írom inkább, hogy a marha a “kötelező” szilveszteri ételünk 🙂 Az idén megint tatár lesz belőle.

Tudom, tudom, ilyenkor mások sült malacot esznek (szigorúan új év első napján kellene ugyebár), és hogy ne érje szó a ház elejét, vettünk azt is 🙂 Igaz csak kis darabot. Előételnek pedig akkor jöhet a tatár. Talán a marhától majd marha nagy szerencsénk lesz jövő évben, ki tudja? 🙂

Mivel jelen pillanatban érik, így kész fotót nem tudok még csatolni. De mivel kedvet szeretnék Nektek csinálni a gyártásához, akkor azt most kell elkezdeni, mert ennek bizony nem árt, ha érik egy picit a hűtőben. Néhol 3-4 napot is írnak, na nálunk ez csak 2,5 nap lesz. Tehát még ma bárki hozzáláthat!!  De még holnap is bátran! 😉

DSCF5320_2

(A bélszínt – ha sokalljuk az árát – helyettesíthetjük hátszínnel, esetleg fartővel. Ez esetben számoljunk több munkával, mert ezek megtisztítása jóval több időt vesz igénybe…)

Hozzávalók

Páchoz: 60 dkg marha bélszín (lehártyázva, megtisztítva), 1,5 ek mustár, néhány gerezd fokhagyma,
fél tk őrölt bors + néhány szem egész, olaj

Kikeveréshez: 2-3 tojássárgája,  1 kk pirospaprika, 1 mokkáskanál Worcester-szósz, 1 kiskanál ketchup, 1 ek mustár, bors
fél kiskanál só, 1 kicsi apróra vágott vöröshagyma, 5 dkg vaj

Ez is egy olyan étel, amit mindenki saját ízére igazíthat. A mértékegységek hozzávetőlegesek, kóstolgassátok, és próbálgassátok a saját kedvetekre igazítani, ha szükséges!

A (megtisztított, lehártyázott) bélszínt felkockázzuk, kb. 2×2 cm-es darabokra. Bedörzsöljük a mustárral és a borssal, üveg tálba tesszük, rászórhatunk még pár szem egész borsot (nem kötelező, de a fotón jól mutatott 😀 ), 2-3 gerezd fokhagymát, és felöntjük annyi olajjal, amennyi pont ellepi. Betesszük a hűtőbe, és hagyjuk állni.

Szilveszter estéjén elővesszük, a borsszemektől és a fokhagymától megszabadítjuk (ha nem tettünk rá, ennyivel kevesebb a munka), az olajat lecsepegtetjük róla. A húst 2x átdaráljuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól kikeverjük. Beletehetjük a páchoz használt fokhagymát is, ha szeretjük. Mi szeretjük, így tuti belemegy 🙂 Most fogom bevetni először élesben a Jézuskától kapott ajándékomat majd, és rábízom a darálást/aprítást. 🙂

Elmaradhatatlan tartozéka ennek az ételnek a pirítós, és ne felejtsünk el tálalni hozzá vajat (nem margarint!!!), paradicsomot, uborkát, felszeletelt lila hagymát! Pácra fel, csináljátok meg ti is! 😉

Ha nem szeretnénk egyszerre mindet megenni, akkor  ne keverjük be az egészet! Ha mégis bekevertük, akkor a maradékot tegyük egy tálba, és öntsük fel annyi olajjal, amennyi ellepi. Így eltarthatjuk még 1-2 napig. Tálalás előtt öntsük le róla az olajat, és fogyaszthatjuk is.

Még jövök az idén recepttel! 😉 Jók legyetek!

Vélemény, hozzászólás?