Főétel Húsos Főétel Sós falatok Szilveszter

Kolbászos-szalonnás hajtovány

Hajtovány, háromszög, trapéz… Egy a lényeg, hogy csupa jó dolog került bele. Ráadásként tökéletes maradékhasznosító ötlet, mert tényleg bármit elrejthetsz benne, amit a hűtőben, vagy a kamrában fellelsz. Lehet “szegényesen” egyszerű, vagy mindent bele módjára “gazdag”. Légy kreatív.

DSCF5250

Már régóta tervben volt egy hasonló darab elkészítése, a végső löketet egy, a Receptneked.hu oldalán fellelhető recept adta. Persze tovább gondolva…. Ez, ami a képen látható, elsősorban a húsimádó férj kedvéért készült, de a tekercs utolsó harmadát pl. gyerekbarát módon töltöttem meg. A “férfias” oldalán van bőven kolbász, szalonna, lila hagyma, kukorica, sajtkrém és sajt is. 🙂  Jöhet a recept?

Hozzávalók
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
~1,5 dl langyos tej
1 kk cukor
2 tk só
1/2 dl olaj

Töltelék
~20 dkg kolbász
egy darabka kolozsvári szalonna
(nem mértem)
1 nagyobb fej lila hagyma
3-4  ek mascarpone krémsajt
(bármilyen krémsajt megteszi)
5-10 dkg reszelt sajt
fél doboz konzerv kukorica
só (opcionális)
bors

Tetejére
1 tojás + pici víz

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk: a lisztet tálba szórjuk, közepébe lyukat készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és a langyos tejjel felöntjük. Letakarjuk, és 15 perc alatt hagyjuk az élesztőt felfutni. Ezután a többi hozzávalót is beletesszük, és a tésztát alaposan összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük (minimum fél óra, de inkább 1). Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A kolbászt, a szalonnát és a hagymát feldaraboljuk és aprító gépben krémesre keverjük. (Ennek hiányában nagyon apróra vágjunk mindent). A krémsajttal elkeverjük, ha szükségét érezzük, sózzuk, borsozzuk (de a sóval óvatosan, a szalonna és a kolbász is sós). A megkelt tésztát lisztezett felületen vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a kolbászos-szalonnás keverékkel, reszelt sajtot szórunk rá és kukoricát. Feltekerjük a hosszabb oldalánál kezdve, majd szeleteljük. (Ha ferdén vágjuk, akkor szép háromszögeket -bár szerintem inkább trapézt kapunk.) A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, pici vízzel elkevert tojással jól megkenegetjük a tetejüket, majd sütőbe tesszük. 180 fokon kb. 25 perc alatt (figyeljük) készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

A szintén töltött, de kelesztést nem igénylő PUPUSA receptjét kipróbáltad már?
Vagy a roppant egyszerű, leveles tésztából készült KOLBÁSZOS VILLÁMVACSIT?

 Facebook oldalamon is szeretettel várlak!
HAHOPIHE KONYHÁJA

Játssz a RECEPTNEKED.HU oldalon a fantasztikus nyereményekért!

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?