Desszert Karácsony

Mézes puszedli

Fűszeres, illatos, puha puffancsok roppanós fehér mázzal borítva…. igen, ez a mézes puszedli! 😉

DSCF5365

Gyerekkoromban sokat ettünk, szerettem. Persze az bolti változat volt, de azért jó volt. Aztán néhány éve rátaláltam erre a receptre TücsökBogárnál, és azonnal jóban lettünk. Bár valamiért feledésbe merült, de az idén újra előkapartam, és megsütöttem, és bizton állíthatom, hogy ezekből már nem lesz egy darab se Karácsonyra. 🙂 Pedig hivatalosan sokáig eláll, ha jól eldugjuk a fémdobozba, és a dobozt is mélyre ássuk. Próbáljátok ki bátran, nem fogtok csalódni!

Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg cukor
12 dkg méz
2  egész tojás
2 evőkanál víz
3 evőkanál olaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
Máz
1 tojásfehérje
8 dkg porcukor
mézes puszedli

A tojásokat a cukorral és a mézzel alaposan kikeverjük. Mehet hozzá az olaj, a víz, a csipet só, és a szódabikarbónával, valamint a fűszerkeverékkel elkevert liszt. (Nekem nem volt fűszerkeverék, tettem a tésztába sok fahéjat, egy csipetnyi őrölt fehér borsot, és egy csipetnyi szerecsendiót.) A tésztát összekeverjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. De mehet akár egész éjszakára is.
Pihenés után a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából kis darabokat csípünk, és nedves kézzel golyóra formázzuk őket, majd távol egymástól rásorakoztatjuk a sütőpapírral bélelt tepsire. Vizes ujjainkkal kicsit formázzuk puszedli alakúra, majd 10-12 perc alatt süssük készre, és hagyjuk kihűlni. Közben egy kis edénybe vizet teszünk, és elkezdjük melegíteni. Egy hőálló tálba tesszük a tojás fehérjét és a cukrot, és a vizes edényre helyezve, gőz fölött elkezdjük habbá verni. Addig, amíg nagyon fényes, nagyon kemény és nagyon szép fehér nem lesz. Végül ezzel a mázzal megkenegetjük a puszedliket. (Ha szeretnénk, hogy alul is fehérek legyenek, akkor dupla mázat kell használni, a tetejére viszont elég az 1 tojásos.) Sütőpapírra vagy rácsra tesszük őket, és szobahőmérsékleten hagyjuk megkötni a mázat. Akinek kedve van, csokival is megcsurgathatja. Jó puszedlizést mindenkinek.

ÜNNEPI RECEPTEK

LILLAFÜREDI PISZTRÁNG
LEKVÁROS LINZER
BEJGLI
MÉZES KRÉMES
MARCIPÁNOS SZALONCUKORCSOKOLÁDÉS PÖFETEG
MÉZBŐL FŐZÖTT KARAMELL
NARANCSOS CSOKILIKŐR
HÁZI VANÍLIA KIVONAT A SÜTIKBE
10+1 KEKSZ

HAHOPIHE KONYHÁJA A FACEBOOK-ON IS! GYERE!

regi

 MÉG TÖBB SZUPER ÖTLET ÉS RECEPTVERSENY ITT! NE HAGYD KI!

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?