Desszert Gluténmentes Rizslisztes receptek

Meggyes-túrós rétes (GM)

Van (volt) pár dolog, ami hiányzik a “régi” gluténes életünkből, ez pedig a rétes.

Az persze töredelmesen bevallom, hogy soha nem sütöttem én itthon még búzalisztes korszakunkban sem azt a klasszikus nyújtható rétest. Arra valahogy sose vitt rá a lélek. De réteslapból, leveles tésztából készült már, vagy szimplán fagyasztottan is vettem, amit csak be kellett dobni a sütőbe. De ezek most nem játszanak. A gluténmentes leveles tészta kevés helyen kapható és brutál drága is. Így próbáltam keresni a tökéletes megoldást. Sok helyen rizslappal készítik, nekünk az annyira nem vált be, nem hozta a klasszikus roppanós rétes ízt.

A múltkori keresgélésem közben bukkantam rá Átol Tibor rétes recpetjére. Na ez már eléggé hasonlít a klasszikushoz, roppanós volt és finom. Egy adag készült próbaként, de legközelebb már sokszorozzuk és igyekszem még vékonyabbra nyújtani a tésztát. Részletes leírást találtok Tibor blogján (fent a nevére kattintva bejön az oldal) és megnézhetitek, hogy egy rutinos séf milyen szépen készíti el és lépésről lépésre mindent le tudtok követni. Az enyém ehhez képest még elég gyenge, de eskü úgy örültem neki, hogy azt elmondani nem tudom.

Hozzávalók
(ebből 3 rúdhoz elegendő tészta lesz)

200 g rizsliszt
50 g keményítő
1 csipet só
500 ml víz
10 g étolaj

olvasztott zsír/étolaj a lapok kenéséhez

Töltelék
(1 rúdhoz)
700 g túró
kb. 15-20 dkg cukor
1 ü meggybefőtt
1,5 ek rizsdara

A tészta 3 adag, a tölteléket 1 adagra írtam, a maradék tésztát ízlés szerint készíthetitek el bármilyen töltelékkel (szilvás, meggyes, káposztás, almás, mákos, stb.)

A vízben csomómentesre elkeverjük a keményítőt. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a rizslisztet és a zsiradékot. Addig főzzük, míg egy gombóccá össze nem áll. A kész, forró tésztát apró darabokra szétszedve elterítjük a nyújtódeszkán/szilikon lapon.

Ha teljesen kihűltek a darabok, összegyúrjuk és kb. 50 grammos gombócokat készítünk, melyeket lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra kinyújtunk. Akkorára, mint egy serpenyő (kb. 30 cm átmérő). A serpenyőt szárazon felforrósítjuk és a korongok mindkét oldalát hőkezeljük rajta (oldalanként kb. 1-1 perc). Az a jó, ha kissé felpúposodik a tészta. Ne süssük túl, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni!

Ha kisütöttünk minden lapot, egy rúd réteshez kb. 4-5 lapot használunk. Helyezzük őket úgy el, hogy egy “téglalapot” kitegyenek és kissé fedjék egymást.

A lapokat kenjük le az olvasztott zsíral/olajjal, majd szórjuk meg a rizsdarával. A túrót a cukorral keverjük el alaposan, majd egyenletesen oszlassuk el a tésztánkon. Tegyük rá a lecsepegtetett meggybefőttet is, majd szorosan tekerjük fel a rétest. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és kívülről is kenjük át az olvasztott zsírral/olajjal.

Forró, előmelegített sütőben (220 fok légkeverés) szép ropogósra sütjük.

Ha ti is csak próbaként sütnétek meg, a tészta mennyiségét nyugodtan osszátok le, de rá fogtok jönni, hogy nem érdemes, így inkább a tölteléket triplázzátok! 🙂


Facebook-on és Instagramon is tudtok követni!

Az oldal működését a Receptneked biztosítja, köszönet nekik! 🙂