Desszert Menü

Kígyórétes

Ha nincs asztalod, amin kinyújtsd a rétest, vagy nem is vonz ez a művelet, akkor ez a te recepted! (Jó, tudom, hogy lehet kapni a boltban rétes lapokat, de most a házi sütésről beszélek.) Ez a süti csak a nevében rétes, és a töltelékében. Más tészta, más íz, mégis elmondhatatlanul finom! Sőt, további érdekessége a sütinek, hogy bár élesztős, mégsem kell hagyni pihenni, pusztán azt a 15 percet kel kivárni, amíg az élesztő felfut a tejben. Nos, van kedvetek kipróbálni?
Rétes, amit nem húzunk
Kapkodd le a befőtteket a kamra polcáról, vagy ürítsd ki a fagyasztót, ha pedig teheted, használj szezonális, friss gyümölcsöket hozzá!
Ez tehát nem az a “húzom” fajta rétes. Arra valószínű még akkor se vállalkoznék, ha könyörögnének… Persze soha ne mondd, hogy soha, de azért mégis… 🙂 Még pár évvel ezelőtt mutatta Timi a kígyórétes receptjét a tanyán, és nekem már akkor nagyon a szívemhez nőtt. Elég sokat csináltam akkoriban, aztán egyszer csak feledésbe merült, mert jöttek az új dolgok, amik épp porondra kerültek. Tegnap sok almát vettem a piacon, és Egyeske nagyon szereti az almás sütiket. Kedvence a Mese almás, vagy az olajban sült Almás pite.
Tehát ez is bátran beállhat a sorba. Most teljes adag tésztával dolgoztam. Régebben mindig feleztem, de már megnőtt a család étvágya azóta. Pontosabban a család létszáma… Két módosítás történt, az egyik elenyésző, mert az 1 tojás + 1 sárgája helyett a tészta megnyerte a 2 minitojást cakkumpakk. És végül, ami talán fontosabb, hogy a kígyórétest fonni kell, ám én ez alkalommal most nem fontam. Ezzel a módszerrel egyszerűbb, és gyorsabb. Hogy nem lesz végül pont olyan, mint az eredeti kígyó rétes? Na bumm. Az íz mindig fontosabb, mint a látvány, legfőképp, ha saját célra készül az étel. Lett végül 2 almás rétesem, 1 sárgabarackos, és 1 meggyes. De gyakorlatilag bármivel tölthető. Próbáljátok ki, nagyon-nagyon finom!
rétes2_2
Hozzávalók
(4 rúdhoz)
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 kk + 2-3 ek cukor
25 dkg margarin
2 tojás
(ha nagyok, akkor 1 tojás + 1 sárgája)
diónyi zsír
1-2 ek tejföl
50 dkg liszt
csipetnyi só
1 tojás a kenéshez
Az élesztőt a langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk. Közben a puha margarint kikeverjük a cukorral, a 2 tojással, majd a zsírral. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, csipetnyi sót, és végül a lisztet. Puha, jól gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk. 4 egyenlő részre osztjuk. Nyújtsuk ki jó vékony, téglalap alakúra. A tészta egyik felét megszórtam búzadarával, ráhalmoztam a tölteléket, ezt is megszórtam egy kevés búzadarával (csak épphogy meghintjük), a tészta másik felét ráhajtottam a töltelékre, összecsíptem, aláhajtottam, áttettem a sütőpapírral bélelt tepsire (vagy már eleve azon is dolgozhatunk), és éles késsel bevagdostam keresztben néhány helyen.
A tölteléket mindenki saját íze szerint variálhatja. Az almát lereszeltem, cukroztam, fahéjjal megszórtam, majd kinyomkodva a levét, rátettem a tésztára. A sárgabarackot apróra vágtam, szintén cukor + fahéj került rá. A meggy befőtt volt, csupán lecsepegtettem, de ha nem elég édes, ezt is cukrozzuk + fahéj.
A réteseket lekenjük tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. (Légkeverés 180 fok). Porcukorral meghintve tálaljuk.
rétes_2

Vélemény, hozzászólás?