Pékáru

Zabpelyhes kifli frissen a sütőből

Van kedvetek megsütni vacsorára a családnak? 🙂 Ha szeretnétek, hogy reggelire is maradjon, duplázzátok az adagot!

DSCF5695_2

A zabpehely egyre elterjedtebb a magyar gasztronómiában (is). Nálunk már jó ideje állandóan jelen van a kamrapolcon, és rendszeresen használjuk. A gyerekeknek első sorban zabpelyhes kekszek készülnek, én azonban szeretem joghurtba, vagy zabkása formájában is, de tettem már turmixba, és most kiflit sütöttem vele. Íme néhány információ a zabról azoknak, akik még nem használják. A Forrásra kattintva még többet megtudhattok a zabról!

A zab élettani hatásai tehát a következők: (Forrás…)

  • gazdag B-vitaminban és E vitaminban
  • megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, Foszfor és Magnézium is
  • igen nagy a fehérjetartalma
  • regenerálja az idegeket; élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
  • gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
  • lúgosító hatású
  • rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását; emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
  • mivel testségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra.

Tehát én most kiflit készítettem, és a tejes kifli receptjét használtam. Míg egyik este sima fehér lisztes változatot készítettem, úgy másnap vettem a bátorságot, és a liszt egy részét őrölt zabpehelyre cseréltem. Nem mondom, voltak fenntartásaim, legfőképp 5 évesemmel szemben. És hogy akkor Őt idézzem:  “Anya, ezt is te sütötted? Igen. Hm…. Akkor ez miért pöttyös?” Végül némi vonakodás után megevett egy egészet, bár “útközben” párszor megjegyezte, hogy a pöttyök nem kellenének bele.

Én véleményem azonban az, hogy kiváló. Sőt mi több, előre lépett a rangsorban. Csak második helyen szerepel a csupa fehérlisztes verzió, és a bronzérmes a rozslisztes. A tésztája jóval lazább szerkezetű lett, és puhább. Ennek nem tudom a pontos okát, hogy miért, de így történt 🙂

Hozzávalók
(8 db-hoz)
30 dkg liszt
10 dkg őrölt zabpehely/vagy zabliszt
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
1/2 ek cukor
1/2 ek só
1 ek kefír/tejföl/joghurt
1 ek olaj
kevés tej a kiflik lekenéséhez
A lisztet dagasztótálba tesszük, fészket alakítunk ki a közepén, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük kevés langyos tejjel. A tálat lefedjük, és 15 perc alatt hagyjuk az élesztőt felfutni. Ha kész, hozzáadjuk a többi hozzávalót is. (Ha egész zabpelyhünk van, kávédarálóval őröljük porrá.) Alaposan megdolgozzuk a tésztát, egy gömböcöt gyúrunk belőle, majd letakarva meleg helyen kelesztjük. Legalább fél órát adjunk neki, de nem baj, ha jut rá 40-60 perc. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, picit átgyúrjuk, és 2 v. 3 részre osztjuk. (Attól függ h. 8 normál v. 12 kisebb kiflit szeretnénk e kapni.) A tésztaadagokat egyesével kerekre nyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagságúra. 4 részre osztjuk, és az így kapott háromszögeket a szélesebbik oldaluknál elkezdve feltekerjük, majd az egész kiflit ívbe hajtjuk, és úgy tesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, hogy a hajtás alul legyen. Ha megpakoltuk a tepsit, langyos tejjel kenjük meg a kifliket. Még hagyjuk 20 percet pihenni őket. (Nekem villanysütőm van, így 50 fokra be szoktam kapcsolni, és ott melegednek.). Majd állítsuk a hőfokot 200 fokra, és 18-20 perc alatt süssük meg őket. Finom puha, foszlós kifliket kapunk. Jó étvágyat hozzájuk! 😉

Vélemény, hozzászólás?