Desszert

Madártej kétbalkezeseknek

Hétvégére könnyű, és kiváló desszert.

madártej2

Igen, bizony, ez egy egyszerű recept, nem mellesleg pedig Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek c. könyvéből való, innen a név 🙂 Még házasságom elején kaptam ajándékba, és már sokszor kisegített a mindennapokban, nem tagadom 🙂 Azóta azért már alap dolgokhoz szereztem kellő rutint szerencsére.

A madártejet mindenki ismeri, és nagyon sokan szeretik. Mi se vagyunk ezzel másképp. Igazából egyetlen gondom volt vele mindig is, mégpedig az, hogy tiszta macera…. Na nem azért, mert bonyolult, csak hosszadalmas kifőzni a habokat a már felforrt tejben, ami így volt, hogy oda is kapott néha, és kicsit megkaramellizálódott a desszert, azaz szimplán rossz lett és kész 🙂 Arról pedig nem is beszélve, hogy a habfelhők szépen megnőttek a forró tejben, de amint kiszedtem őket lecsepegni, összeestek, semmi tartásuk nem volt.

Aztán egy ismerős azt mondta, ő mikrózza a fehérjét úgy egyben, és ha kész, akkor szaggatja. Ezt is leteszteltem, működik, de nekem az állaga nem volt tökéletes, kicsit gumis lett. Ez nem jelenti, hogy minden mikrózás után ilyen, nem tudok nyilatkozni, lehet hogy én túlhevítettem, passz. Egyszer aztán rábukkantam ITT a sütött habra! És ez bevált!
A madártej tehát Nemere Ilona és Nosaly egyvelege lett egy pici módosítással, azt hiszem megtartom a receptet, nekem a hab tökéletesen ízletes lett.
Hozzávalók: 1,5 liter tej, 6 db tojás, 1 ek liszt, 10+5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só
A tejet feltesszük forrni, közben a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, és ezzel is csomómentesre keverjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és a tojás fehérjét egy csipet sóval (tényleg csipettel, nekem egyszer megborult, sósan nem valami finom) és 5 dkg porcukorral addig verjük, amíg kemény nem lesz. A habból kanállal halmokat szaggatunk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és a forró sütőbe toljuk, kb. 5 percre, de figyeljük, mert hamar megég, ha picit barnul a teteje, kiszedhetjük.
Ha a tej felforrt, félrehúzzuk a tűzről, a kikevert tojássárgába kanalazunk pár kanállal, jól elkeverjük, majd az egészet hozzáöntjük a forró tejhez. Tűzre vissza, újraforrásig folyamatosan keverjük. A habokat ráhalmozzuk, és lehűtjük. Kis tálkákban kínáljuk. Jó étvágyat!

13 Hozzászólás

  1. Sőt mi több, van aki semmit nem használ, hisz a tojás sárgája önmagában is már sűrít valamennyit. És nem annyira a pudingtól lesz finom, mint inkább igazi vaníliától. De ez nekem nincs mindig a kezem ügyében. Liszt, keményítő, pudingpor, mindenki válogathat kedvére 😉

    1. Szia Ildikó! Igen, ezt írtam is a bejegyzésben, hogy ezt is ajánlották, és próbáltam is, de nekem picit gumis lett. De elképzelhető, hogy én hevítettem túl, egy kétbalkezestől kitelik! 😉 Szép napot!

  2. Nos az én verzióm nem tartalmaz se lisztet se pudingport, hanem 1 liter tejhez 5 db tojás sárgáját használok no és persze cukort, sót és vaníliás cukrot. ( A vanília rúd nyilván sokkal finomabb de nekem nem telik rá.) Mikor kihűl éppen megfelelően sűrű. A tojáshab galuskákat (jó nagyokat) pedig sima forró vízben főzöm ki, oldalanként csak fél percig. Elmondhatom, hogy tökéletes! Ez persze nem azt jelenti, hogy más receptek nem azok, de nekem ez jön be.
    Szép napot! 🙂

    1. Kedves Margit! Pont ezt írtam én is lentebb, hogy van aki nem is sűríti, mert elég neki annyira, amennyire a tojássárga összehúzza. Ettől vagyunk különbözőek. Mindenkinek más jön be. 😉 Biztos a te verziód is finom, én amondó vagyok, hogy a madártej ha nincs odakozmálva, csak jó lehet, akárhogy is készül 😀 Szép estét kívánok én is!

    1. Kedves Lilla! Mindig örülök a tudatnak, hogy nem egyedül vagyok a világon, aki elbakizik néha ezt-azt 🙂 de a lényeg, hogy találjunk megoldást. A vízben főzést még nem próbáltam, de ezt is olvastam, biztos teszek majd rá kísérletet. Ha van kedved, te is próbáld ki a sült habot, picit más az íze, de finom! 😉 Szép estét Neked!

Vélemény, hozzászólás?