Pékáru Pizza Sós falatok

Last minute medvehagymás tönkölylepény

Ha tetszett a tönkölyös csavar receptem, ez is tetszeni fog, mert nagyjából ugyanaz pepitában. 😉 A last minute nevet pedig a medvehagyma végett érdemelték ki ezek a lepények, mert bizony már nagyon szezon végét járjuk. Remélhetőleg betáraztatok belőle, hogy ne csak ebben az alig 1,5 hónapban élvezhessétek az ízét. Ha tettetek a hűtőbe aprított, olajjal felöntött hagymát (mint én), akkor ezek a lepények igen ízletes vacsoraként fognak jó szolgálatot tenni… Esetleg egy könnyű saláta még jól mutatna mellé.

medvehagymás tönkölylepény
2 lepény készült, mindkettő bio teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből. Az egyiket simán az olajos medvehagymával kentem meg, a másikra előbb mascarpone sajtot kentem, és arra tettem rá az olívás medvehagymát. Isteni lett mindkettő, de a mascarponés azért jobb 🙂

Hozzávalók
25 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1-1,5 tk só
csipet cukor
~2 dl víz
1/4 élesztő (vagy fél cs. szárított)
2 ek olívaolaj

Tetejére
mascarpone, olaj, aprított medvehagyma

A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük. Az élesztőt a langyos vízben feloldjuk, és hozzáöntjük a liszthez az olajjal együtt. Az egészet összegyúrjuk, hogy szép, sima tésztát kapjunk, ami már nem ragad a kezünkhöz. Langyos helyen legalább fél órát (de akár többet is) pihenni hagyjuk. Én a tésztát 2 felé szedtem, és egyenként lisztezett felületen kör alakúra nyújtottam. Az egyiket megkentem az olajos medvehagymával és picit megszórtam nagy szemű sóval. A másikra mascarpone krémet kentem, és arra tettem az olajos hagymát. 220 fokra előmelegített sütőbe toltam, és addig sütöttem, amíg a  lepények széle pirulni nem kezdett. Ez kb. 10-13 perc. Bon appetite!

medvehagymás tönkölylepény

Csatlakoztál már Facebook-on? Ha nem, akkor gyere! HahoPihe Konyhája néven megtalálsz!

Vélemény, hozzászólás?