Desszert Keksz Menü

Egyszerű kakaós keksz – nagyszerű töltelékkel

Kakaós keksz egyszerűen és nagyszerűen. Egyszerűen önmagában a gyerekeknek uzsonnaként, nagyszerűen a felnőtteknek rumos meggyes töltelékkel! Na, ki kér?

tökéletes kakaós keksz
Még mindig volt a megbontott üveg rumos meggyből, amit az isteni pilóta golyók és a villám csigák készítésekor használtam. Ehhez álmodtam meg egy önmagában is finom, de végtelenül egyszerű kakaós kekszet, aminek az alapja szintén egy nagy kedvenc a blogról, mégpedig a vaníliás karika. Készíthetjük sima (cukrozott) mascarpone töltelékkel is, ami talán még látványosabb lesz, hisz a barna kekszek között sokkal jobban tud érvényesülni egy hófehér krém. De mint tudjuk a látvány nem minden, ezért is lettek a kekszek rumos meggyesek, és nem pedig fehérek! 😉

A kekszek önmagukban is isteni finomak, a gyerekeknek én így is hagytam, “pucéran” őket. Valóban keksz állagú, roppanós, de nem száraz, egy szóval szuper!

Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
(ettől lesz igazán keksz a keksz)
3 ek kakaópor
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
1 tk sütőpor
2 M-es tojás sárgája
kevés (kb. 0,3 – 0,5 dl) víz

Töltelék:
mascarpone
meggy

Ha van konyhai aprítód, akkor nyert ügyed van, csak szórj bele a felsorolásból a tojásig (tehát azt már nem) mindent (vajat kockázva), és őröld morzsásra. Ha nincs aprítód, akkor a száraz részeket keverd alaposan össze, dobd hozzá a kockákra vágott vajat, és kézzel morzsold el az egészet. Ezután jöhet a tojások sárgája, és annyi víz, amennyivel pont össze tudjuk állítani a tésztánkat egy olyan gömböccé, ami már nem ragad. Tehát apránként adagoljuk. Nekem kb. 0,4 dl-t vett fel. Ha kész, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe egy fél órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3-4 mm vastagra, és pogácsa szaggatóval szaggassuk ki. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket, és díszítsük bármilyen kiszúróval, vagy egy villával húzzunk bele csíkokat. De díszítés nélkül is el fog fogyni! 😉

tökéletes kakaós keksz

Toljuk a meleg sütőbe, és kb. 10-13 perc alatt süssük készre. Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd a sima kekszeket tegyük jól záródó fémdobozba, így akár 2 hétig is eláll. (De nem fog, mert úgyis megeszitek max. 2 nap alatt.)

Ha töltjük, mint ahogy a képen, akkor a töltelékhez botmixerrel pürésítettem a rumos meggyet, és kevés mascarpone krémmel kikevertem. Egy kávéskanállal helyeztem a korongok közepére, rátettem egy másik kekszkorongot, és óvatosan összenyomtam, hogy a krém egyenletesen szétterüljön. Tegyük picit hűtőbe, néhány óra alatt “összeér”, megpuhul a krémtől a keksz, és akkor lesz tökéletes.

DSCF7970_2

Még több kekszet ITT találsz!

Facebook-on is megtalálsz, mégpedig itt: HahoPihe Konyhája

Vélemény, hozzászólás?