Desszert

Gyors diós csigák – kelesztés nélkül

Szeretem a gyors és egyszerű, ugyanakkor finom ételeket, így megint ilyet hoztam nektek. Uzsonnára ma ezek várják a gyerekeket az oviból, úgyis mindig rettentően megéheznek az 5 perces hazaút alatt, holott általában rögtön uzsi után megyek értük. 🙂

diós csiga

A tésztát már használtam korábban, még ChefVikinél futottam bele. Volt, hogy rumos-meggyes töltelékkel pakoltam meg, sőt picit átvariálva már kakaós csigaként is funkcionált. Most viszont egy diós változatot hoztam, amibe bár először sokalltam a diót, és majdnem nem tettem bele mindet, de végül egy belső hang döntött, és milyen jól! Ez így tökéletes, telis tele dióval. Isteni! És hogy mitől szuper gyors? Van néhány összetevő, amit pikk-pakk összegyúrsz, nincs pihentetés, csak kinyújtod, rászórod amit rá kell szórnod, feltekered, és mehet is a sütőbe.

Hozzávalók
25 dkg túró
10 dkg porcukor
5 ek olaj
1 tk vanília kivonat/aroma
csipet só
1 tk sütőpor
25 dkg liszt
0,5 dl tej
Töltelék:
~ 8 dkg vaj
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 kk fahéj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A túrót a porcukorral elkeverjük. Villával törjük picit össze a túrót, hogy ne legyenek óriás darabok benne. Hozzáadjuk az olajat, a vanília kivonatot, a csipet sót, a tejet, összekeverjük, végül a sütőporral elkevert lisztet is beleszórjuk, és összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon ragadna, mehet még hozzá liszt. Fontos, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen. Lisztezett felületre tesszük, és téglalap alakúra nyújtjuk. A darált diót a porcukorral és a fahéjjal elkeverjük. A tésztát megkenjük alaposan olvasztott vajjal, rászórjuk egyenletesen a diós keveréket. (Én kicsit kézzel még belenyomkodtam, majd mivel maradt még kevés olvasztott vajam, rácsepegtettem azt is.) A tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, és egyenlő, kb. 1,5 centis szeleteket vágunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk. A meleg sütőbe toljuk, és 20 perc alatt készre sütjük. Isteni finom, a túrótól nagyon puha, lágy lesz a tészta. Ez már a lili kiflik esetében is bebizonyosodott.
Ha tetszik az oldal, csatlakozz Facebook-on is bátran, szeretettel várlak!
regi
JANUÁRI RECEPTVERSENYÜNK MÉG TART! 
Nyerd meg Te a 20.000,-Ft értékű vásárlási utalványt!
kep

Vélemény, hozzászólás?