Főétel Húsos Főétel

Csirketorta

Ez az egyik kedvenc csirkés-receptem. Kívül omlós vajas tészta, belül fincsi tejszínes csirke….

csirketorta

A recept már megérett egy cserére, nem voltam elégedett a pár évvel ezelőtti fotóval. Persze ezzel se, mert a tegnapi nap volt életem egyik legpocsékabb napja talán. Ennyi az összes mentségem. Az étel kiváló, sőt fantasztikus, én bármikor meg tudnám enni. Salátával, párolt zöldséggel, rizzsel, sült krumplival, de önmagában is.

Hozzávalók
Tészta
30 dkg liszt
1 kk só
15 dkg vaj/margarin
1 tojás
1-2 ek hideg víz
8 dkg reszelt sajt (opcionális)

Töltelék
1 egész csirkemell filé
olaj
1 fej vöröshagyma
4 dkg vaj
3,5 dkg liszt
2-3 gerezd fokhagyma
5 dl tej/tejszín
só, bors, bazsalikom

Tetejére 1 tojás

A lisztet a sóval elkeverjük, majd a vajat alaposan elmorzsoljuk benne. Adhatunk hozzá reszelt sajtot (én ritkán teszek hozzá), majd 1 tojással összeállítjuk a tésztát. Ha szükséges, kevés hideg vizet adunk még a tésztához, hogy könnyen össze tudjuk gyúrni. Fóliába csomagolva hűtőpihi. A csirkét vékony csíkokra/kockára vágjuk, kevés olajon a hagymát dinszteljük, hozzáadjuk a csirkét, picit megsózzuk, és megsütjük. A husit kiszedjük a serpenyőből és félre tesszük. A serpenyőbe dobjuk a vajat, megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, és lassan felöntjük a tejszínnel/tejjel. Keverjük folyamatosan, hogy ne legyenek benne csomók. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és bazsalikomot teszünk bele, vagy bármilyen fűszert, amit szeretünk. Sűrűsödésig főzzük, majd belerakjuk a csirkét, és hagyjuk picit hűlni.

Ha már nem forró a töltelék, a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát 2 részre osztjuk (az egyik legyen picit nagyobb), és egyesével kinyújtjuk. Az alulra kerülő tészta legyen a nagyobb, hogy peremet is tudjunk hajtani.

DSCF6013

Sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába egyengetjük a tésztát, rátesszük a tejszínes-csirkés tölteléket, és a másik tésztával befedjük. (Én most 16 cm-es formában sütöttem, ezért magasabb lett.)

DSCF6014

A felvert tojással megkenegetjük, és megszurkáljuk pár helyen, hogy a gőz ki tudjon jönni. Betoljuk a forró sütőbe, és kb. 35-40 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni, mert forrón nehezen szeletelhető, ez a fotón is látszik 🙂

A receptért még mindig köszönet Timinek. 🙂

Gyere Facebook-ra is, várlak! 😉

regi

Már csak pár napod maradt játszani a vásárlási utalványért! Siess, gyere és játssz!

kep

Vélemény, hozzászólás?