Főétel Húsos Főétel

Húsgolyók sajtos-tejszínes mártásban

Gyors, egyszerű, fűszeres, krémes, szuper! 🙂

DSCF1206_2

Mi tagadás, a tejszínes húsgolyó-mániát AranyTepsi receptje indította el itthon, azóta már számtalanszor készült, mindig kicsit másképp. Noha első sorban azt gondolnánk, hogy tésztával és rizzsel a legjobb, mi rájöttünk, hogy sült krumplival szeretjük igazán. 🙂 De mindig változó, hogy épp mivel kerül az asztalra.

A szósz bőségesen tartalmaz sajtot is, a friss petrezselyem pedig nagyon sokat dob rajta. A gyerekek is imádják. 🙂

Hozzávalók
1 kg darált hús
4-6 gerezd fokhagyma
2 kisebb tojás
ételízesítő/só
bors
fél csokor petrezselyem
kevés olaj
4 dl alaplé/víz
3 nagy marék reszelt sajt
4 dl tejszín
2 ek liszt

A darált húst a zúzott fokhagymával, ízlés szerint sóval/ételízesítővel, borssal, kevés aprított petrezselyemmel és a 2 tojással összegyúrjuk. Ha túl lazának ítélnénk, tehetünk hozzá zsemlemorzsát, nekem erre nem volt szükségem, laza mozdulatokkal szép kis golyókat tudtam gyúrni.

A masszából enyhén vizes kézzel diónyi (vagy amekkorát gondolnunk, de minél nagyobb, annál nehezebben sül át) gombócokat készítünk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és kissé magasabb lángon a gombócok minden oldalát lepirítjuk. Ezután felöntjük alaplével (húsleves kockából is készíthetjük), lefedjük, és néhány percig lefedve főzzük, hogy biztosan ne maradjon nyers. Ezután a lisztet elkeverjük csomómentesre a tejszínnel. A forró léből átmerünk egy keveset hozzá, elkeverjük, majd visszaöntjük a gombócokra. Hozzáadjuk a 3 marék reszelt sajtot, és sűrűre főzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, fűszerezzük a mártást. A végén apróra vágott petrezselyemmel gazdagon megszórjuk.

Főtt tésztával, rizzsel, vagy sült krumplival tálaljuk. Jó étvágyat!

Forrás:

http://aranytepsi.blogspot.hu/2015/05/husgombocok-kremes-petrezselymes.html

Ha szeretnél csatlakozni Facebook-on is, ide kattintva megteheted!

Legjobb receptek, és folyamatos receptversenyek a Receptneked oldalán!

Vélemény, hozzászólás?