Főétel Húsos Főétel

Csirke nuggets

Egy csipetnyi Mc Donald’s otthon…. csirke falatok színtiszta húsból.

DSCF0352_2

Azt azért nyilván mindenki tudja, hogy 100%-osan ugyanazt előállítani nem fogjuk tudni otthoni körülmények között, amit a gyorsétterem készít. Ami nyilván egyáltalán nem baj, sőt…. ugye? 🙂 Lehet vitát nyitni pro és kontra, én tisztelem azokat, akik ellen tudnak állni, és még soha az életben nem tették be a lábukat egy ilyen étterembe se, egyetlen sült krumpliba se haraptak bele, egyetlen fagyiba se nyaltak bele, és egyetlen szénsavas üdítőt, vagy hamburgert sem fogyasztottak bent. Én vétkeztem. És vétkezek. Ritkán, de legalább bevallom 🙂 Átlag 2 havonta. Sőt, tovább megyek, még szeretem is 🙂 Na de most nem rólam van szó, hanem a csirkefalatokról. Amiről szárnyra kapott néhány cikk, meg videó, miszerint csupa műanyagot eszünk, aztán megcáfolták, hogy nem műanyag, szín hús (mechanikailag csontokról lefejtett hús is) pépesítve. És igen, a kulcsszó a pépesítve (jó, meg a mechanikus). Emiatt lesz más, mint mondjuk a sima rántott csirkemell.

Maximális sikert aratott a dolog itthoni kivitelezése. B. közölte: “Anya, tudod miért jobb, hogy te csinálod? Mert így annyit eszek, amennyit akarok. Mert a mekiben olyan keveset adnak. És még drága is. Ez meg ingyen van.” – jó, az utolsó mondatot átbeszéltük, hogy azért tisztában legyen vele, hogy ez sincs ingyen. 🙂 De jóval olcsóbb. 😉 Lehet sütni mellé kis hasábburgonyát, és kínálhatunk hozzá fincsi háziszörpit. Teljes lesz a siker.

És hogy mitől lesz hasonló mint AZ A bizonyos? Hát attól, hogy itt is elkészítjük a pépet. Színtiszta húsból, ez esetben csirkemellből. Egyedül a panír az, ami hagyományos, nem az a “karcos” fajta, mint az eredeti nuggetseké, de ezt egyáltalán nem bánta senki.

Hozzávalók
1 kg csirkemell
5 dkg reszelt sajt
1 kisebb citrom leve
(elhagyható)

bors
szárított fokhagyma
(lehet friss is)

liszt
tojás
zsemlemorzsa
sütéshez olaj

Használhatunk darálót, vagy késes konyhai robotgépet. Én utóbbival dolgoztam, nagyon finom krémesre darálta a húst.

A csirkemellet megmostam, lecsepegtettem, kockákra vágtam, és bedobtam a gépbe. Pépesre őröltem. Hozzáadtam a reszelt sajtot (ezt abszolút elhagyható, viszont jó ízt kölcsönöz neki), belefacsartam a citrom levét, sóztam, borsoztam, és megszórtam szárított fokhagymaporral. A gépet újra bekapcsoltam, és addig járattam, amíg minden el nem keveredett a húsban.

DSCF0336

Nedves kézzel diónyi gombócokat csíptem, amiket ellapítottam, és kicsit “megnyomkodtam”, hogy nuggets formája legyen. Lisztbe, majd sózott tojásba, végül zsemlemorzsába forgattam őket.

DSCF0338

Végül forró olajban mindkét oldalán szép aranybarnára sütöttem.DSCF0344_2

Bár már nagyon régóta terveztem elkészíteni ezt az ételt, valahogy sose jött össze. A recept (forrás), ami az ihletet hozta, és ami alapján végül dolgoztam, itt található meg.

Vélemény, hozzászólás?