Citromos pite

Sok-sok c-vitamin egy pitényi sütiben…. 🙂 Édes-kakaós tészta, kellemes savanykás-édes krém. Bizton állítom, hogy isteni, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a ritka válogatós 7 évesem 2 szeletet is betolt belőle. 🙂

DSCF1265_2

Ahogy bejött az ősz, egyre több citrom kerül a bevásárló kosaramba. Teába is szeretjük, de nyilván sütikbe sem utolsó. 🙂 Ezt a citromos pitét már nagyon régóta terveztem elkészíteni, mégpedig azért, mert pár éve sikerült egy olyat összehoznom, ami borzasztó lett. 🙂 Na de ugye eltelt pár év, szereztem egy kicsit több rutint, és citromból se vásárolok akármit és akárhol. Lévén, hogy szükségünk van a héjára is, nem árt, ha kezeletlen héjú, emberi fogyasztásra alkalmas citromhéjjal rendelkező egyedeket szerünk be. Jó, nem bio. Viszont nyugi, tökre megfizethető az ára, szóval ne higgye senki, hogy attól, hogy kezeletlen héjú, drágább, mint a vegyszeres rokonai.

A süti receptje Bonnie konyhájából való. Azonban nem volt itthon kekszem, úgyhogy én sütöttem neki egy kakaós, a tölteléken pedig inkább csak mennyiségi változtatásokat eszközöltem, de az elenyésző.

Hozzávalók
Tészta

20 dkg liszt
2 ek kakaópor
csipet só
3-4 ek porcukor
12 dkg vaj
1 ek vanília aroma
1 tojás
szükség esetén víz

Krém
3 nagy, lédús citrom
(vagy 4 kisebb)
3 L-es tojás
kb. 6- 8 ek cukor
20 dkg vaj

A tésztához a liszthez keverjük a cukrot, a sót és a kakaóport, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ha már teljesen morzsalékos, a tojással és a vanília aromával összeállítjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni sehogy sem, kiskanállal adhatunk hozzá hideg vizet, de tényleg apránként, mert könnyen ragacsossá válik.

A tésztát egy vékonyan kivajazott piteformába nyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme is (nem kell teljesen a tetejéig érnie, mert a krém nem fogja kitölteni). Ha szépen belenyomogattuk a formába, sütőpapírt teszünk rá, amire rizst v. babot szórunk (nehezékként), és 200 fokos sütőbe téve kb. 15-20 perc alatt megsütjük az alapot.

Közben elkészítjük a krémet.

Egy hőálló edénybe a citromok héját lereszeljük (tudjátok, csak a szép sárga részt, a fehéret már nem!), hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd a citromok kifacsart levével is elkeverjük. Beleütjük a 3 tojást, és kézi habverővel egyneművé dolgozzuk. Egy lábasba vizet teszünk, erre a lábasra fogjuk ráültetni az edényünket úgy, hogy a tál alja ne érjen majd a vízbe. A vizet közben elkezdjük melegíteni, és így, gőz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük a krémet (kb. 6-8 perc). Ha besűrűsödött, levesszük a gőzről, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és folyamatosan kevergetjük, amíg el nem olvad benne. (Kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, porcukorral édesítsük! Nagyon nehéz a cukor pontos mennyiségét itt megadni, mert nekem pl. sokkal többre volt szükségem, mint az eredeti receptben, pedig higgyétek el, így se lett édes. 🙂 – viszont itt még tudjuk korrigálni, tehát kóstolás!)

A közben kisült tésztát hagyjuk kihűlni, majd öntsük rá a citromkrémet. Hagyjuk hűtőben legalább 4 órán át pihenni. (Még jobb, ha egész éjszaka.)

A süti garantáltan pikáns, különleges és finom! 😉

Ha nem szívesen sütögettek, a pitének készíthettek bolti kekszből is alapot, ez esetben 2 csomag kekszet (kb. 36 dkg) törjünk morzsásra, és 15-20 dkg olvasztott, nem forró vajjal gyúrjuk össze. Ezt a masszát tegyük bele a piteformába, és amíg készítjük a krémet, tegyük hűtőbe, hogy a vaj vissza tudjon szilárdulni.

Ha szívesen csatlakoznál Facebook-on is, ide kattintva megteheted! 🙂

Sok szuper receptért, és folyamatos receptversenyekért látogass el ide is! 🙂

Szólj hozzá!