Desszert Pékáru

Rumos-csokis-diós csavar

Uzsonnára, vagy reggelire egy bögre tej kíséretében kiváló….

IMG_4763_2

Na persze jó ez tej nélkül is, csak valahogy nekem ezek a péksütik hideg tejért kiáltanak. Nem azért, mert “bostoni fojtogatós” fajta, mert tényleg pihe-puha tésztája van, szimplán jól esik hozzá, na… 🙂

A blogon szerepel egy pudingos-diós csavar, amire azt írta egy olvasó, hogy a kelt tészták “Cadillac-je”. És nagyjából igaza is van, mert tényleg brutál fincsi. Most ezt gondoltam egy kicsit tovább az itthoni hozzávalókat alapul véve. A tésztába került egy kis zabpehelyliszt is, de ti bátran maradhattok a megszokott lisztnél.

Hozzávalók

Tészta
30 dkg liszt
20 dkg zabpehely liszt
5 dkg olvasztott (nem forró) vaj
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2 nagy tojás sárgája
1 tojásfehérje
1 tk rum aroma
csipet só

Töltelék
15 dkg darált dió
20-25 dkg étcsoki
1-2 tk rum aroma
kb. 0,5 dl tej
porcukor ízlés szerint

Lekenni
1 tojásfehérje

Használhatunk csak sima lisztet is, ha nincs zabpehely lisztünk!

A lisztet tálba tesszük, közepébe fészket készítünk. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés langyos tejjel felöntjük. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ha felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és a tésztát fényesre dagasztjuk. Ha szükséges, tejjel lazíthatjuk a tészta szerkezetét, vagy ha nagyon ragad, lisztet adjunk hozzá. Puha, jól kezelhető tésztát kell kapjunk, ami nem ragad a kezünkhöz.

Konyharuhával lefedve 1 órán át meleg helyen pihentetjük.

Töltelék készítése:

Én a késes aprítós módszert választottam. A ledarált diót a csokilencsével együtt beletettem, és krémesre aprítottam. A sűrű krémet kevés tejjel és a rum aromával fellazítottam, hogy kenhető legyen. Így maradtak benne kisebb csokilencse darabok is, ami a fotón is látszik, de nekem most ez volt a célom. Ha nincs aprító, akkor a csokit vízgőz felett kevés tejjel olvasszuk fel, forgassuk bele a darált diót, majd adjuk hozzá a rum aromát, és keverjük el, majd tegyük félre hűlni. A krémhez adjunk porcukrot, amennyiben szükségét érezzük. (Én az étcsoki miatt keveset tettem bele, de készülhet tejcsokival is, és akkor szükségtelen.)

Az időközben megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítsuk, és nagy téglalap alakúra nyújtsuk ki. Kenjük meg a kihűlt töltelékkel úgy, hogy mindenhova jusson.

IMG_4748A tészta alsó hosszanti felét hajtsuk be 2/3 részig, majd a felső részt hajtsuk rá.

IMG_4750

Nyújtsunk rajta, hogy kissé szélesebb sávot kapjunk. Ezzel kicsit össze is “ragasztjuk” a tésztát. Egy éles késsel vágjunk kb. 2 ujjnyi vastag csíkokat.

IMG_4751

A csíkok 2 végét fogjuk meg, és ellentétes irányban csavarjunk párat a tésztán. Így helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket, kicsit távolabb egymástól.

IMG_4759

Letakarva, meleg helyen még 20 percet pihentetjük. (Én ilyenkor 50 fokra állítom a sütőt, és beteszem a tepsit.) Sütés előtt a maradék 1 tojásfehérjével kissé lekentem a tészta “fehér” részét, hogy szép fényesre süljön. 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Porcukorral meghintve tálaljuk.

IMG_4768_2

Facebook oldalamat itt találod.

Több ezer recept közt biztos megtalálod az igazit, keresgélj bátran a Receptneked.hu oldalán is!