Kelt tészta Pékáru

Pudingos-diós csavar

Dió és vanília puding pihe-puha kelt tésztába csavarva….

diós csavart

Karácsony előtt volt olyan szerencsém, hogy elég sok diót kaptam ajándékba, így még mindig van belőle egy kevés. Mivel az aranygaluska és a töltött briósok a család nagy kedvencei, úgy gondoltam, hogy a kelt tészta, dió, puding trió tökéletesen megfér majd egymással ezúttal is. A csavar ötlet innen származik, a tészta a már bevált briós recept.

Hozzávalók
0,5 kg liszt
5 dkg olvasztott (nem forró) vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
  2 nagy tojás sárgája
1 tk vaníliakivonat
csipet sóTöltelék
4 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
5 dkg vaj
4 ek cukor
10 dkg darált dió
5 dkg cukor
A pudingos töltelékkel kezdjük. 3 dl tejet elkezdünk melegíteni, a pudingport a cukorral és a maradék 1 dl tejjel csomómentesre keverjük, majd a forró tejhez öntjük, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük benne, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztához a lisztet tálba szórjuk, közepébe fészket készítünk, beleszórjuk a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a langyos tejjel. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk felfutni az élesztőt. (Kb. 15 perc) Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és elkezdjük dagasztani (ha van gépünk, azzal), amíg fényes, szép tésztagombócot nem kapunk. Ha ezzel elkészültünk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a kihűlt pudinggal, egyenletesen rászórjuk a cukorral elkevert diót. Én picit tenyérrel óvatosan bele is nyomkodtam, hogy beleragadjon a pudingba. Ezután a tésztát fejben elharmadoljuk, és behajtjuk az egyik oldalát, majd erre rá a másikat. Így:
DSCF6136
Picit összenyomkodjuk, hogy a dió majd ne nagyon szóródjon ki belőle, végül éles késsel kb. 2-3 cm-es csíkokat vágunk:
DSCF6138
A csíkokat egyenként megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 15 percig még pihentetjük langyos helyen (én a sütőt szoktam 50 fokra kapcsolni, és ott várakoznak).
DSCF6140
Végül 200 fokos sütőben (alsó-felső sütés) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk. 😉
FACEBOOK-ON IS MEGTALÁLSZ, ITT:
regi
AMIT NEM TALÁLSZ MEG AZ OLDALAMON, AZT MEGTALÁLHATOD ITT:
10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?