Pékáru

Briós

Hétvégén rátaláltam Tücsök Bogár blogjára. Beteszem a kedvencek közé 🙂 Sok szép és fini dolog van rajta, amit érdemes kipróbálni. Jelenleg a szörpökkel szemezek, egyik 7végén tuti belevágok, nincs mese. Addig is egy kis vacsi, ami egész hamar készen van, összesen 1 óra kelesztés kell neki. Ha időben nekiáll az ember, akkor összejön a dolog, ha mégis későn sül ki, jó lesz reggelire 🙂

briós_2

Hozzávalók: 0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 db tojás sárgája
csipet só1 db tojás a lekenéshez
3 dkg cukor a briósok tetejére
A lisztet a dagasztó tálba szórjuk . Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meglangyosított tejet . Hagyjuk, hogy felfusson (15 perc). Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle és 20 percig meleg helyen kelesztjük .
Innentől aki olyan szép briósra vágyik, mint amit TB csinált, kattintson a fenti linkre, ott a tervrajz is. Hozzáteszem, nekem nulla kézügyességem van. Kb. 15 percig próbálkoztam, sikertelenül :))) Majd ha egyszer valaki élőben is megmutatja, talán menni fog, de ábráról nem tudok se kötni, se horgolni, se brióst tekerni :))) Így nálam készült 8 kisodort rudacska, amit feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam őket, megkentem 1 felvert tojással, amihez pici vizet adtam. 40 percig meleg helyen kelesztjük. 40 perc után újra lekenjük a felvert tojással, megszórjuk egyenként kristálycukorral, és 210 fokon 15-20 percig sütjük.

Jó étvágyat!

2 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?