BULI KAJA Pékáru Sós falatok Szilveszter

Tökmagos réteges pogácsa

Belül tökéletesen puha, a teteje és az alja ropogósra sül…. Egyszerűen abbahagyhatatlanul finom.

IMG_9846_2

Mikor ősszel az Őrségben jártunk, meglátogattunk egy helyi vállalkozást, ahol tökmagolajat készítettek. Az olaj készítése során visszamaradt szárazanyagból pedig tökmagliszt készül. Gyönyörű szép zöld színű, finomra őrölt liszt. Hoztunk is belőle egy keveset. Isteni az illata, meg kell hagyni. Ezért történhetett az az első alkalommal, hogy sikerült “túladagolnom”. A hölgy, akitől vettük mondta, hogy a liszt 10%-át cseréljük le csupán tökmaglisztre, de én mohó voltam, ezért jól megborítottam amikor szilveszterkor készítettem vendégváró sajtos falatokat. Nyilván ti is tudjátok, hogy az ember mindig a saját hibájából tanul. Tanulhatnánk mi máséból is, de valamiért vagyunk annyira akaratos teremtmények, hogy az nem jó nekünk.

Második nekifutásra már nem akartam lenyomni a család torkán egy ehetetlen valamit, ezért betartottam a 10%-os arányt. És működött. Nem is akárhogy, mert a fő kritikus egyes számú gyermek (nevén nevezve B.) ette meg az elkészült pogácsák nagyjából felét. Igen, egyedül. Egy részét itthon falta fel, a másik részét pedig uzsonna gyanánt el kellett csomagolnom neki a suliba. Még reklamált is, hogy kevésnek bizonyult.

Hozzávalók
45 dkg liszt
5 dkg tökmagliszt
1 púpos ek zsír
1 dl tej
1 kk cukor
40 g élesztő
1 tojás
2-3 dl tejföl
3 tk só
15-20 dkg lágy margarin/vaj

Tetejére
1 tojás

 

A langyos tejben az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük. (A teljes lisztmennyiség 10%-át javasolt csupán lecserélni tökmaglisztre, különben rettentően tömény lesz a kész pogácsánk.

A zsírt a liszttel elmorzsoljuk, ízlés szerint sózzuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk.

A kinyújtott tésztát olvasztott margarinnal megkenjük, majd hajtogatjuk (egyik oldalt behajtjuk 2/3 részig, a másik oldalt ráhajtjuk, majd lentről hajtjuk fel ugyanígy, és ráhajtjuk fentről.

Ezután újra kinyújtjuk, ismét megkenjük olvasztott margarinnal, megint hajtogatjuk. Legalább háromsor végezzük el ezt a műveletet, hogy szép réteges legyen a végeredmény.

Az utolsó hajtás után betesszük egy liszttel enyhén megszórt tálba, és egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk.

Másnap reggel kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, a tetejét éles késsel becsíkozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire sorakoztatjuk, 1 felvert tojással megkenjük.

Forró, előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Facebook-on ITT találsz meg.

Instagramon keresd HahoPihe Konyháját!

A blogot a Receptneked.hu támogatja.