Habos mákos

Egy klasszikus darab mákrajongóknak…

IMG_9791_2

Talán a jó idő teszi, de mostanában megint néha készül süti, ami az utóbbi hetekre/hónapokra visszatekintve igazán nagy szó. Nyilván nem annyi, mint amikor még csak a blognak éltem, de nekem ez a tavasz kifejezetten jót tesz. Szeretem, hogy világosban érek haza, hogy csicseregnek a madarak, hogy süt a nap egyre és egyre többet, úgyhogy most megint szeretek alkotni.

Karácsony óta még mindig temérdek mákom maradt, mert végül csak 2 rúd bejglit kellett “megtömnöm” vele. Úgyhogy valami nagyon mákos dologra fájt a fogam, és noha tudom, hogy Benedek gyűlöli a mákot (he-he, azért evett már mákos sütit imádattal úgy, hogy fogalma sem volt róla, hogy mákos), de Férj is partnernek bizonyult a dologban, így ötletelgetés közben végül erre a habos mákosra esett a választásunk. Amit nagyjából ezer éve nem ettem. Hajj, pedig az elkészítése is rém egyszerű volt ám! 🙂

Én egy picit a tésztát még megkentem a hűtőben, üveg alján lapuló 1-2 ek meggylekvárral.

Hozzávalók

20 dkg liszt
12 dkg margarin/vaj
csipet só
1 tk sütőpor
1,5 ek porcukor
1 tojássárgája
2 ek tejföl

1-2 ek savanykás lekvár
(elhagyható)

20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
3 ek darált keksz
3 tojássárgája

4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A lisztet a sütőporral, a csipet sóval és a porcukorral szitáljuk egy tálba. Reszeljük hozzá a hideg margarint és kézzel morzsoljuk el a liszttel. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Ha nem állna össze, mert nagyon morzsás, kevés tejfölt még adhatunk hozzá. Ha pedig nagyon ragadna, lisztezzük.
Egy 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tésztát nyújtsuk ki a tepsi méretére (vagy kézzel nyomkodjuk a tepsibe egyenletesen) és helyezzük a tepsibe. Kenjük meg vékonyan lekvárral.

Máktöltelék készítése:

A mákot szórjuk egy lábasba a porcukorral együtt. Öntsük hozzá a tejet, reszeljük hozzá a megtisztított citrom héját és lassú tűzön főzzük össze. Adjuk hozzá a 3 ek darált kekszet (ez az eredeti receptben nincs, de nekem elég laza lett a töltelék, így biztosra szerettem volna menni), majd vegyük le a tűzről, és egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját. Alaposan keverjük el.

Simítsuk rá a tölteléket a tepsiben várakozó, lekvárral megkent tésztára, majd az egészet toljuk be a felmelegedett sütőbe és süssük kb. 25-30 percet.

Hab készítése:

A sütés vége felé kezdjük el felverni a tojásfehérjéket úgy, hogy a kristálycukrot kanalanként adagoljuk hozzá. Akkor jó, ha olyan kemény a hab, hogy nem esik ki a tálból, ha fejre állítjuk.

A sütink akkor jó, ha a töltelék már nem remegős. Ekkor egyenletesen kenjük rá a tojáshabot, fodrozzuk, vagy simítsuk el szépen rajta és toljuk vissza a sütőbe további 10-15 percre. (Én ekkor már 170 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.)

Ha a hab szép világos színt kezd kapni, a mű elkészült.

Hagyjuk kihűlni, végül vizes késsel szeleteljük. Tömény mákos finomság, aminek elég nehéz ellenállni! 😉

FORRÁS

IMG_9798_2

FACEBBOK-on és INSTAGRAM-on is megtalálsz, keress bátran! 🙂

A blogot a Receptneked.hu támogatja.

 

Szólj hozzá!