BULI KAJA DIY - Csináld magad! Sós falatok

DIY – Csináld magad! – VI. rész – A chips

Ha szeretnéd elkerülni az ízfokozókat, de nem tudsz ellenállni ennek a ropogós nasinak, miközben otthon ülsz egy esti izgalmas filmet nézve a kanapén, akkor ez a bejegyzés neked szól. Készíts házi chips-et!

házi chips

Nyilván az otthoni sem lesz fogyókúrás, vagy egészséges, de a mindenféle adalékanyagtól mindenképp megmenekülsz, ha magad készíted. Mert egy normál chips nem igényel mást, mint burgonyát, olajat és némi sót/fűszert. Slusszpassz.

Készítettem itthon 2 félét is, egyet bő olajban sütve, a másikat sütőben, kevesebb olajjal. Mindenki döntse el, melyikre voksol. Az olajban sült hamarabb elkészül, ropogósabb lesz már világosabb árnyalaton is a chips. A sütőben sült ezzel szemben több időt vesz igénybe, és igen jól meg kell pirítanunk ahhoz, hogy roppanjon. Viszont nem árt figyelni, mert a különböző méretek/vastagságok más időben lesznek kész. A túlsütés elkerülése érdekében néha rá kell nézni, és a már kész darabokat kiszedegetni.

Olajban sült chips
2-3 db burgonya
olaj
só/fűszer
éles kés

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és hajszálvékony szeletekre vágjuk. Egy tál vízben áztatjuk kis ideig, ettől ropogósabb lesz. Ha nem sietünk, olykor le is cserélhetjük az áztató vizet. Egy konyharuhát terítünk a pultra, erre rápakoljuk a burgonyaszeleteket, és egy másik konyharuhával befedjük, jól lenyomkodjuk, hogy a ruhák minden nedvességet beszívjanak. Közben olajat forrósítunk egy serpenyőben, és beledobáljuk a burgonya karikákat. Világos színűre sütjük, papírtörlőre szedjük úgy, hogy a szeletek ne fedjék egymást, és még forrón sózzuk, fűszerezzük.

Sütőben sült chips
2-3 db burgonya
3 ek olíva olaj
só/fűszerek
éles kés

A burgonyával hasonlóan járunk el, mint fentebb. Hámoz, mos, szeletel, áztat, konyharuha. Ha kész, akkor egy mély tálban az olívaolajat a sóval és ízlés szerinti fűszerrel elkeverjük. Rátesszük a burgonyaszeleteket, és kézzel addig kevergetjük az egészet, míg az olaj körbe nem vesz minden egyes szeletet. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokon, légkeveréssel kb. 15-20 percig sütjük. Közben figyeljük, hogy a már megsült szeleteket eltávolíthassuk, elkerülve ezek túlsülését. Szintén papírtörlőre érdemes szedni, hogy a felesleges olaj innen is felszívódjon. Más íze lesz, mint az olajban sültnek, másképp roppan, de így is fincsi! Ha ügyesek voltunk, a sütőben sült chipsünk így fog kinézni:

házi chipsÉrdemes még tudni erről a házi nasiról, hogy frissen az igazi… tehát mielőtt elkezdjük kisütni, tegyük be a dvd-t a lejátszóba, és ha kisült, már indíthatjuk is a filmet, és lehet ropogtatni! 😉

Gyere Facebook-ra, itt megtalálsz: HahoPihe Konyhája

Eddig megjelent DIY bejegyzések:
I. rész – Vaníliás karika
II. rész – Krémtúró
III. rész – Törökméz
IV. rész – Krémsajt
V. rész – Kenőmájas

Vélemény, hozzászólás?