Desszert Golyók Menü

Szeszélyes golyók

A klasszikus női szeszély golyósítva. Pont egy falatnyi élvezet…

szeszélyes golyók
Hogy honnan is az ötlet? Rendszeres blogkövetők tudják, hogy ez a süti tavaly József-napra készült. Pont azért, mert Férj kedvence. És picit szégyellem is, de azóta nem sütöttem újra. Hogy az idén legyen benne egy apró csavar is, így golyósítottam a desszertet. Úgyis mintha a golyók évét élnénk a gasztronómiában, mutatós, egyszerű, és mindenki szereti. És ha már így alakult, akkor legyen a női szeszélyből is golyó. Szép fehér sisakkal a tetején. De ti a sisakot le is hagyhatjátok, mert a tészta önmagában kikeverve is mennyei, és akkor nem kell bíbelődni vele annyit.

Hozzávalók
kb. 30 db kis golyóhoz
4 tojás sárgája
7 dkg cukor
7 dkg margarin
7 dkg liszt
1 kk sütőpor
2-3 tk kemény baracklekvár
2 marék dió darálva

A tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a puha margarint, ezzel is alaposan eldolgozzuk, majd jöhet a sütőporos liszt. Ha kész, belekanalazzuk egy sütőpapírral bélelt bármilyen tepsibe/formába. Nem az alakja a lényeg, hanem hogy egyenletesen oszlassuk el, hogy egyformán átsüljön mindenhol. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd egy villa segítségével morzsalékosra törjük. Hozzáadjuk a darált diót, majd a lekvárral (apránként adjuk hozz) összegyúrjuk a tésztát. Ha kész, darabokat csípünk, a tenyerünkkel kigömbölyítjük, és bonbon kapszliban már tálalhatjuk is.

Ha sisakot is szeretnénk a tetejükre, akkor 1 tojásfehérjét kb. 2 dkg cukorral kemény habbá verünk, a gömbiket félig belemártjuk, majd sütőpapíros tepsire ültetjük őket. Szintén 170 fokos sütőben néhány perc alatt (5-6) megsütjük a habot.

Tipp: a tésztából kimaradt tojásfehérjéket lefagyaszthatjuk, és később bármikor szobahőmérsékleten felengedve használhatjuk.

Én néhány golyót feltettem egy komplett női szeszély tetejére. Ezúttal püspökkenyér formában készült, és kivételesen nem felejtettem el a baracklekvárt megszórni egy kis darált dióval… 🙂

szeszélyes golyók
A tavalyi pedig így nézett ki:

noiszeszely_2Bejegyzés eléréséhez kattints a fotóra!

 Gyere a Facebook-ra is!!! 🙂 Várlak!

Vélemény, hozzászólás?