Sós falatok Szilveszter

Spenótos-szezámos grissini

DSCF4157_2

Zöld rágcsa esti tévézéshez, vagy csak úgy vendégeknek….

…hozzá egy kis mártogatós! Hogy milyen? A következő bejegyzésből kiderül! 😉

Mint azt már néhány receptemnél is láthattátok, szeretem a színes ételeket. Egyrészt praktikusságuk miatt (gyerekek jobban megesznek bizonyos dolgokat, ha így csempészem az ételbe), másrészt mert irtó jópofák, na. Spenót készült ebédre egyik nap, de maradt belőle másnapra úgy egy szűk merőkanálnyi. Pont kevés ahhoz, hogy elég legyen bármelyikünknek ebédre, de kidobni se szerettem volna. Nos, ez ugyan már kész “főzelék” volt, némi lisztes rántással, ti ezért ne készítsétek el külön főzeléknek a spenótot, pusztán a pürét tegyétek a tésztához, és jól ízesítsétek be! 😉 Van már egy grissini bejegyzésem a blogon, ezt nagyon sokszor készítem, főleg ha vendégek érkeznek. A gyerekek körében is mindig kelendő volt. Csak a fűszerezést szoktam variálni, mikor épp mit találok itthon. Most viszont elkezdtem “színezni” is. (Igen, van még egy szín, azt majd legközelebb 😉 Az eredeti tésztához még kutyulás előtt zutty hozzáadtam 2 ek szezámmagot, a maradék spenótot, még hozzásóztam (mert mi édesen esszük a főzeléket), borsoztam, pici fokhagyma, és ugye még egy kevés liszt, mert a spenót meglazította az eredeti tésztát.

Annyit azért ennél a receptnél is megjegyeznék, hogy ez messze nem olyan, mint a boltokban grissini néven forgalmazott rágcsák. Ha elég vékonyra sikerül gyúrni, akkor az egész ropogós lesz. Én általában picit vastagabbra hagyom, hogy mire kisül, kb. kisujjnyi vastagságú legyen. Kívül enyhén roppan, belül puha. Akkor van kész, ha kezdenek színt kapni a “ropik”. Nagyjából 10 perc 250 fokon.

Recept ITT. De tudjátok mit, leírom, és akkor nem muszáj kattintani! 😉 Legelőször Dolce Vitánál láttam a grissinit házilag elkészítve, az ötlet tőle jött 2 éve, azóta formálgatom így-úgy… (Megjegyzés: mivel a már kész, főtt (vagy mirelit) spenót elég nedves, a víz mennyiségét csökkentsétek!)

Hozzávalók: (kb. 25 rúdhoz) 25 dkg liszt, 1 tk só, csipet cukor, 1,5 dl víz, 1/4 élesztő, 1,5 ek olívaolaj, fűszer

(és akkor ha spenótos, jöhet a spenót, szezámmag, picit több só, fokhagyma(por), bors)

Összegyúrjátok, fél óra kelesztés, majd ropikká gyúrjátok, 250 fokra előmelegített sütőbe be, és nagyjából 10 perc alatt (színén látni fogjátok) enyhén roppanósra sütitek! 😉

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?