Főétel Húsos Főétel

Márton napi “libázás”

liba(Fotó: http://fschnell.net/pictures/liba.jpg)

Habár hivatalosan csak hétfőn lesz Márton nap, úgy gondolom, aki tervezi a libasültet, azoknak jelentős része már 7végén elkészíti. Hisz aki dolgozik 7köznap, annak este már igazán nem lesz ideje/kedve megvárni, míg kisülnek a szép ropogós combok, vagy mellek. A blogon még nem szerepel libasült, így ezzel egyelőre nem tudok sajnos szolgálni, de ami késik nem múlik. Viszont nem szeretnék senkit későn ösztökélni arra, hogy álljon neki elkészíteni. Így elmondom, én hogy képzelem el az idei libasültünket. (Ami lehet, hogy kacsa lesz, mert mire eljutok a piacra, már csak kacsát szoktam kapni…:-)

DSCF2707_2

Szalonna, kolbász, savanyú káposzta, alma, hagyma, és a ropogós libacombok…. Még csak nem is macerás az elkészítése 😉 A csirkés verzióhoz a receptet megtaláljátok ITT. Javaslom, hogy az elején lefedve tegyétek a sütőbe, hogy a combok kellően meg tudjanak puhulni! Isteni finom lesz, ehhez kétség sem fér!

És végezetül essen pár szó magáról a Márton napról is:

“A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.” Folytatás….