DIY – Csináld magad! – V. rész – A kenőmájas

Lehet örülni kérem szépen, újabb isteni finom, házi készítésű szerzeménnyel gazdagodik a blog! A kenőmájas/májkrém is olyan, hogy hajlamosak vagyunk megvenni a boltban (jobb esetben saját hentesnél), pedig igazából roppant hamar elkészíthetjük otthon, mindenféle adalékanyagoktól mentesen, 80-90%-os májtartalommal. Életem eddigi legfinomabb májkrémét Erdélyben ettem, sógorom nagyszülei készítették és készítik a mai napig. Mivel még nem sikerül megszereznem ennek a pontos receptjét, addig kénytelen voltam egyet magam kreálni, mégpedig hogy ne legyen összehasonlítási alap, így másik vonalon indultam. Az erdélyi vajas májkrém helyett egy tejszínes májkrém készült. A végeredmény felülmúlta minden reményemet… A dobogós első helyet ezúttal már ketten is bitorolják.

házi kenőmájas

Igazán nem szeretném fényezni magam, de amikor Férj valamilyen csoda folytán nem tartja magában a véleményét (mert szerinte ha valami jó, azt nem kell mondani, mert alap, és csak akkor kell szólni, ha valami nem jó), és többször is megjegyzi a vacsora asztalnál, hogy hm… ez finom…. hm…. ez tök jó lett, na akkor azt hiszem teljes a siker. Vagyis csak 80%-os, mert B. nem akart enni belőle semmi pénzért…

A májkrém extraként kapott egy kevés medvehagymát. És mostantól kérem, ne akadjon fenn senki azon, hogy mindenhez használni fogom. Na jó, az édes sütikhez nem, ezt megígérhetem. 🙂 De minden piacos nap alkalmával 2-3 csokor haza fog jönni velem, hogy megegyük valamilyen formában. Rövid a szezon, így nem árt kihasználni, amíg frissel van dolgunk.

No nézzük mi is került az én szuperfinom házi májkrémembe. Vagy kenőmájas, hívjuk ahogy szeretnénk.

 Hozzávalók
50 dkg csirkemáj
6 dkg füstölt szalonna
(lehet valamivel több is, nekem ennyi volt)
1 szép nagy fej vöröshagyma
(vagy 2 normál)
8-10 szál medvehagyma
(elhagyható)
2 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
1 kk bors

2 tk majoranna
3 dl tejszín

Két evőkanál olíva olajon a kockákra vágott hagymát (nem kell apróra vágni) megdinszteljük. Közben a csirkemájat megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A szalonnával is hasonlóan járunk el. A hagymára rádobjuk a szalonnát, picit lepirítjuk, majd jöhet a máj. Megszórjuk majorannával, borssal, és rádobjuk a karikákra vágott fokhagyma gerezdeket. Ha puha a máj, megsózzuk, és felöntjük a 3 dl tejszínnel. Ezzel épphogy összeforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk picit hűlni. Hozzádobjuk a medvehagymát, amit szándékosan nem főztünk szét a májjal együtt. Botmixerrel, vagy késes aprítóval addig pürésítjük az egészet, amíg krémes, nem darabos masszát kapunk. Amíg meleg a krém, picit hígnak tűnhet, de ahogy hűl le, úgy fog az egész összeállni. A hűtőben pedig eléri végső állapotát, amit friss, ropogós baguette-re kenve elfogyaszthatunk.

Ha elkészíted, és megkóstolod, garantáltan lemondasz a boltiról!

házi kenőmájas
Korábbi DIY bejegyzések:
I. rész – Vaníliás karika
II. rész – Krémtúró
III. rész – Törökméz
IV. rész – Krémsajt

Ha még nem tetted volna meg, gyere és csatlakozz HahoPihe Konyhájához a Facebookon! Várlak! 😉

Szólj hozzá!