DIY - Csináld magad! Kenyérre valók

DIY – Csináld magad! – V. rész – A kenőmájas

Lehet örülni kérem szépen, újabb isteni finom, házi készítésű szerzeménnyel gazdagodik a blog! A kenőmájas/májkrém is olyan, hogy hajlamosak vagyunk megvenni a boltban (jobb esetben saját hentesnél), pedig igazából roppant hamar elkészíthetjük otthon, mindenféle adalékanyagoktól mentesen, 80-90%-os májtartalommal. Életem eddigi legfinomabb májkrémét Erdélyben ettem, sógorom nagyszülei készítették és készítik a mai napig. Mivel még nem sikerül megszereznem ennek a pontos receptjét, addig kénytelen voltam egyet magam kreálni, mégpedig hogy ne legyen összehasonlítási alap, így másik vonalon indultam. Az erdélyi vajas májkrém helyett egy tejszínes májkrém készült. A végeredmény felülmúlta minden reményemet… A dobogós első helyet ezúttal már ketten is bitorolják.

házi kenőmájas

Igazán nem szeretném fényezni magam, de amikor Férj valamilyen csoda folytán nem tartja magában a véleményét (mert szerinte ha valami jó, azt nem kell mondani, mert alap, és csak akkor kell szólni, ha valami nem jó), és többször is megjegyzi a vacsora asztalnál, hogy hm… ez finom…. hm…. ez tök jó lett, na akkor azt hiszem teljes a siker. Vagyis csak 80%-os, mert B. nem akart enni belőle semmi pénzért…

A májkrém extraként kapott egy kevés medvehagymát. És mostantól kérem, ne akadjon fenn senki azon, hogy mindenhez használni fogom. Na jó, az édes sütikhez nem, ezt megígérhetem. 🙂 De minden piacos nap alkalmával 2-3 csokor haza fog jönni velem, hogy megegyük valamilyen formában. Rövid a szezon, így nem árt kihasználni, amíg frissel van dolgunk.

No nézzük mi is került az én szuperfinom házi májkrémembe. Vagy kenőmájas, hívjuk ahogy szeretnénk.

 Hozzávalók
50 dkg csirkemáj
6 dkg füstölt szalonna
(lehet valamivel több is, nekem ennyi volt)
1 szép nagy fej vöröshagyma
(vagy 2 normál)
8-10 szál medvehagyma
(elhagyható)
2 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
1 kk bors

2 tk majoranna
3 dl tejszín

Két evőkanál olíva olajon a kockákra vágott hagymát (nem kell apróra vágni) megdinszteljük. Közben a csirkemájat megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A szalonnával is hasonlóan járunk el. A hagymára rádobjuk a szalonnát, picit lepirítjuk, majd jöhet a máj. Megszórjuk majorannával, borssal, és rádobjuk a karikákra vágott fokhagyma gerezdeket. Ha puha a máj, megsózzuk, és felöntjük a 3 dl tejszínnel. Ezzel épphogy összeforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk picit hűlni. Hozzádobjuk a medvehagymát, amit szándékosan nem főztünk szét a májjal együtt. Botmixerrel, vagy késes aprítóval addig pürésítjük az egészet, amíg krémes, nem darabos masszát kapunk. Amíg meleg a krém, picit hígnak tűnhet, de ahogy hűl le, úgy fog az egész összeállni. A hűtőben pedig eléri végső állapotát, amit friss, ropogós baguette-re kenve elfogyaszthatunk.

Ha elkészíted, és megkóstolod, garantáltan lemondasz a boltiról!

házi kenőmájas
Korábbi DIY bejegyzések:
I. rész – Vaníliás karika
II. rész – Krémtúró
III. rész – Törökméz
IV. rész – Krémsajt

Ha még nem tetted volna meg, gyere és csatlakozz HahoPihe Konyhájához a Facebookon! Várlak! 😉

7 Hozzászólás

  1. Sziasztok,

    én már régóta készítek házi májkrémet csirkemájból, sokkal egyszerűbben, mint a fent recept, ráadásul sertésszalonna nélkül.

    1. Megtisztítom a csirkemájat

    2. Vajban a felaprított vöröshagymát kicsit megdinsztelem (nem kell teljesen, úgy, mint a paprikásnál, és nem is kell apróra vágni, mert össze lesz botmixerezve)

    3. Ráteszem a csirkemájdarabokat, amiket nagyjából feldaraboltam, és puhára párolom fedő alatt

    4. Mikor kész és kicsit hűlt, pürésítem a botmixerrel, megy bele még puha vaj, só, fehérbors, kész!

    5. Zöldfűszerek, amiket szoktam bele tenni: petrezselyem zöldje vagy majoránna.

    5. Lezárható tetejű üveg edénybe teszem, és a tetejét lezárom egy vékony réteg olvasztott vajjal.

    1. Kedves Globoid! Köszönöm, hogy megosztottad velem, minden bizonnyal a te verziód is nagyon finom, ehhez kétség nem fér. De remélem nem bánod, ha más esetleg másként is kipróbálja 😉 Ez most itt egy tejszínes változat, és a szalonna igen sokat dob az ízvilágán. Ettől éppen bonyolultabbnak egyáltalán nem mondanám. De nyilván mindenki úgy készíti, ahogy neki a legjobb, legízletesebb. Köszönöm a te receptedet is. És gyere bátran máskor is, hátha azért találsz olyat, amit szívesen kipróbálnál. Szép napot, HahoPihe

  2. Sajnálom, hogy ilyen ellenszenvet váltottam ki. Írok az nlcafe-nak, hogy töröljék ki az én májkrém receptemet. Igazából én úgy tudtam, hogy ez az oldal is a nők lapjához tartozik, ahol lehet hozzászólni cikkekhez és bejegyzésekhez is.

    Elnézést, nem a bejegyzett receptet akartam leszólni, hiszen nekem is tetszik, csak mivel én nem eszem sertéshúst illetve semmit, ami sertésből van, és gondolom ezzel még sokan vannak így, ezért írtam le a saját receptemet.

    1. Kedves Globoid! Az oldal a sajátom, én szerkesztem, így törölni is csak én tudok, nem pedig az nlc. Szeretném, ha nem lenne parázs vita a dologból, hisz azért vagyunk, hogy akár új dolgokat tanulhassunk egymástól. Én pusztán arra próbáltam rávilágítani, hogy ez a recept egy ilyen recept, azért vezetek blogot, hogy megmutassam, én hogy csinálok ezt-azt, és ha tetszik az olvasónak kipróbálhatja. Szeretettel osztom meg veletek azt, amit mi itthon kipróbálunk. Nyilván nem én vagyok az egyetlen ember a földön, aki májkrémet készít itthon, és mind máshogy készítjük. Szerettem volna megmutatni, hogy így is lehet, mert nagyon finom. Ez semmit sem ront a te májkrémed presztizsén, az ugyanolyan finom, és ti így szeretitek, és ha nem eszel sertést, nyilván nem fogsz bele szalonnát tenni. Azért ha mégis visszatérsz ide, engedd meg, hogy akár szalonna nélkül javasoljam a tejszínes változatot is kipróbálásra… egyszer… hátha ez is tetszik majd… 😉

    1. Szia! Őszinte leszek, még nem teszteltem, mert mindig elfogyott. Én a tejszín miatt mindig aggódós típus vagyok, ezért 4-5 napnál tovább nem tárolnám. Viszont tegnap próbaként lefagyasztottam egy adagot, jövőhéten letesztelem, hogy bírta a fagyasztást, és megírom!

Vélemény, hozzászólás?