DIY - Csináld magad!

DIY – Csináld magad! – X. rész – A trappista sajt

Magyarországon sajnos nincs a sajtnak akkora kultúrája, mint például a franciáknál. Az emberek zöme leragad a trappista sajtnál, ami egy francia eredetű, félkemény sajt. Ez a legnépszerűbb sajt Magyarországon, az ország sajtforgalmának 70 százalékát adja. Nincs ezzel akkora gond, hisz finom, ha jó fajtát veszünk. De annyi siralmas utánzat van már, hogy szerintem nem is tudjuk, milyen az eredeti trappista sajt. Mit szóltok hozzá, ha azt mondom, hogy készíthettek otthon házi sajtot mindenféle oltóenzim nélkül? Lecserélnétek házira a bolti verziót? Mi le fogjuk. Legalábbis a trappistát biztosan. Nézzétek csak mi készült a mai DIY bejegyzésbe nektek:

trappista sajtSzámos blogon megtalálható már a receptje, de a HahoPihe Konyhájába csak most érkezett el. Rém egyszerű, sőt nagyjából mindenki ugyanazt a receptet használja, én INNEN indultam ki. A változtatás is annyira elenyésző, hogy szinte szóra sem érdemes, ugyanis én pusztán a tojás sárgáját használtam fel, azt is csak azért, hogy szép sárga legyen. De tojás nélkül is működik ám! 😉 Ezt pl. Levendulalánytól tudom.

DSCF8318_2

Hozzávalók:
1 liter házi tej
50 dkg túró
6 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só

A túrót egy lábosba tesszük, ráöntjük a tejet, és közepes lángon forralni kezdjük. Ha felforrt, egy lábosra sűrű szövésű szitát helyezünk, és a túrót leszűrjük. A túró mehet vissza az edényünkben, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, a vajat és a tojás sárgáját (elhagyható), és újra melegíteni kezdjük, és folyamatosan kevergetjük. Egészen addig, amíg egybe nem áll az egész, és kissé ragacsos, de az edénytől elváló masszát nem kezd el alkotni. Ekkor egy tetszőleges méretű tálba öntjük (öblítsük ki vízzel, hogy enyhén nedves legyen a tál), egy kanál hátuljával jól lenyomkodjuk, hogy ne legyen buborékos sehol, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, borítsuk tálra. Lehet hogy egy késre szükségetek lesz, hogy az oldalát meglazítsátok előtte 😉 Szerintem 2 óra elteltével is isteni finom, de ekkor még lágy, picit morzsálódós reszelésnél, de reszelhető!!! (Lásd a fotón) És szépen szeletelhető már ekkor is. Elvileg jó 1 napot hagyni pihenni hűvös helyen, de engem az idő sürgetett. Esküszöm még langyosan is király volt! 🙂 Próbáljátok ki! (Ebből a mennyiségből nagyjából egy fél kilós sajtunk lesz)

trappista sajt

Tipp: ha  már uncsi a natúr, tegyetek bele zöld fűszert! Legközelebb én is úgy csinálom! 😉

trappista sajt

trappista sajt

Gyertek Facebook-ra! ———-> HahoPihe Konyhája

Korábbi DIY bejegyzéseket megtekintheted ————> ITT!

Vélemény, hozzászólás?