Főétel Húsos Főétel

Parasztreggeli – Pasifogó eledel

Pasiknak. És magyaros ízeket kedvelő nőknek. 🙂

Szoktatok ilyet enni? Mikor gyerek voltam, a mirelit ételek fénykorukat kezdték élni, és lehetett kapni a mélyhűtő pultban parasztreggelit. Igen, ez volt a neve. Én tökre szerettem 🙂 Serpenyőbe borítottuk kevés olajra, megsütöttük, és még ráütöttünk 2-3 tojást. Fincsi volt. Mostanában Férj rákapott erre, mikor a múltkor készítettem. Na nem a zacskósat, hanem sajátot. A paraszt jelzőt pedig nem másnak köszönheti, mint a jó kis szalonnának, hagymának, esetleg kolbásznak, meg a paprikának… Próbáljátok ki, akár vacsira is, vagy egy villámebédre. Nálunk ez amolyan jolly joker étel olyan hétköznapi napon, amikor tökre nincs időm főzni, de pl. tudom, hogy Férj nem evett semmi főtt ételt. Ez ellen sosincs kifogása.

parasztreggeli

Nézzük mi kell hozzá. Mennyiséget nem írok, próbáljátok személyre szabottan készíteni, amiből épp több van otthon, abból mehet a több, amiből kevés, abból kevesebb. Ezeket használhatjátok:

Hozzávalók
apró kockákra vágott burgonya (nyers)
kockázott húsos szalonna
karikákra vágott kolbász
kockákra vágott kápia paprika
4-be vágott vöröshagyma
só, bors
2-4 tojás
kevés olaj

Ez nálam úgy szokott kinézni, hogy a burgonyát meghámozom, megmosom, és pici kockákra felvágom. Így gyorsan átsül, és nem kell külön előfőzni vagy sütni. Egy serpenyőbe mindent beledobok a fűszerek és a tojás kivételével. Kevés olajat csurgatok rá, vagy zsírt dobok oda, bár számoljuk bele, hogy a szalonna és a kolbász is fog valamennyit engedni. És elkezdem sütni közepes lángon. A végén magasabb lángon rá lehet pirítani. Megsózzuk (a szalonna és a kolbász is sós, így mértékkel, érdemes megkóstolni előbb), borsozzuk, majd ráütjük az enyhén, villával felvert tojásokat, és készre sütjük. Nagyjából 15 perc alatt el is készül ez a remek étel, aminek biztos örülni fognak a kemény fizikai munkát végző, vagy szimplán magyaros ízeket kedvelő pasik. 🙂

Vélemény, hozzászólás?