Főétel Zöldséges Főétel

Sajtkrémes brokkoli pite

Igazi üde színfolt az asztalon, brokkoli kedvelőknek kötelező, nem kedvelőknek pedig erősen ajánlott (hátha megkedvelik….)! 😀

DSCF6270

Közel 2 éve készült ez a recept és fotó, ami akkor a Salátagyár blogon jelent meg azt a célt szolgáltatva, hogy ezt a pitét Reya egészségessé reformálja. Most azonban eljött az idő arra, hogy ide is felkerüljön az eredeti, a hamisítatlan brokkoli pitém receptje, amit a Cukkinis Pite ihletett. 😉

Hozzávalók
15 dkg liszt
7 dkg vaj
1 csipet só
1 tojás

30-40 dkg brokkoli
10 dkg feta sajt
1 dl tejszín
1 tojás
bors
kápia paprika

DSCF6258

A sütőt melegítsük elő 180 fokra!

A lisztet elkeverjük a sóval, és morzsalékosra gyúrjuk a hideg, felkockázott vajjal. A tojást hozzáadva összeállítjuk a tésztát. (Ha nem elég a tojás az összeállításhoz, mokkáskanalanként tegyünk hozzá hideg vizet, ezzel könnyítve a munkánkat.)

Kinyújtjuk lisztezett felületen, és egy 18 cm-es tortaformába egyengetjük a tésztát úgy, hogy legyen pereme.

DSCF6245

Villával kicsit szurkáljuk meg, majd a 180 fokos előmelegített (!!!) sütőbe téve kb. 10 percet elősütjük.

Közben a brokkolikat sós (ételízesítőt is használhatunk), lobogó, vízben megfőzzük. Egy részét (kb. 15 dkg) villával, vagy botmixerrel összetörünk. Hozzáadjuk a feta sajtot (krémfehér sajt is jó), a tejszínt és a tojást. Alaposan elkeverjük, és megborsozzuk. (Sót nem fog igényelni, mert a feta sós, de ha gondoljuk, kóstoljuk meg.)

Az elősütött tésztára rákanalazzuk a tölteléket. Rácsipkedjük a többi főtt brokkolit és a felaprított kápia paprikát. Picit bele is nyomkodhatjuk.

A sütőt állítsuk át 200 fokra, és visszatéve a pitét kb. 30 perc alatt süssük készre. hagyjuk legalább langyosra hűlni, hogy szépen tudjuk szeletelni.

DSCF6247

Keress Facebook-on (HahoPihe Konyhája) is,
hogy ne maradj le a legjobb receptekről! 🙂

Több ezer recept egy helyen a Receptneked oldalán!