Desszert Kelt tészta

Kürtőskalács revolúció…

… avagy sütőben sült, fahéjas-cukros kalácsrudak.

DSCF1637_2

Imádom a kürtőskalácsot. Ez gyerekkorom óta így van. A leges legfinomabbat azonban Erdélyben ettem, ehhez kétség nem fér. 🙂 Ott értik a módját, legyen szó út széli árusról, vagy a sógorom nagymamájáról, akivel az erdő közepén készíthettük el. Ott tartózkodásunk során be is szereztünk 2 szép méretes sütőfát, amit összesen 1 (azaz egy) alkalommal sikerült is használnunk. Kicsit méretes volt a sütőnkhöz, tapasztalat híján is voltunk, és kis híján ráment a házasságunk a kalács sütésre…. 😀 😀 😀 /Fogd, kihűlt, kend meg, tekerd, nem jó, elszakadt, túlkelt, nem forró a parázs, nem sül rendesen, újra, fogd, kend…. 😀 😀 :-D/ A fákat jó mélyre elástuk, ennek már több, mint 3 éve. A következő nyáron ígérem újra nekifutok. Addig is, hogy azt a finom fahéjas-cukros kelt tésztás ízt kicsit újra élhessük, elkészítettem ezeket az ujjnyi méretű rudacskákat a sütőben. Vigyázzatok, mert illékony! 🙂

Hozzávalók
50 dkg liszt
2 tojássárgája
6 ek cukor
2,5 dkg élesztő
1,5-2 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
csipet só

Továbbá
4-6 ek kristálycukor
1-2 tk fahéj
4 dkg olvasztott vaj

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk. Rászórunk egy kevés cukrot, és meleg helyen hagyjuk felfutni (kb. 15 perc).

A liszthez hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot. Elkeverjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, és a felfutott élesztős tejet. Elkezdjük összegyúrni, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy egy puha, lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Alaposan dagasszuk ki, majd tegyük félre meleg helyre kelni (45 perc).

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tésztát osszuk 2 felé, és lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél cm vastag téglalap alakúra. Ha szabályos rudakat szeretnénk, akkor a széleit éles késsel vágjuk egyenesre. /Én a téglalapot hosszabbik oldalán keresztben elvágtam, így lettek kb. ujjnyi hosszúkás rudak/. Olvasztott vajjal jól megkenegetjük, majd gazdagon meghintjük a cukor és fahéj keverékével. Egy pizzavágóval ujjnyi széles csíkokat szabunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

A sütőbe betéve kb. 15 perc alatt szép világosra sütjük. (Én 2 tepsivel dolgoztam, így légkeveréses módban sültek a rudacskák.)

Hideg tejjel, vagy egy kis vanília sodót kínálva mellé kiváló uzsonna. 🙂

Facebook-on is megtalálsz! Keress ITT! 🙂

Még több recept egy helyen a Receptneked oldalán!