Desszert Kelt tészta Pékáru

Túrós buktalabda

Lágy, vaníliás tészta, krémes túrótöltelékkel…. Uzsonnára tökéletes. 🙂

DSCF0308_2

Ezekhez a buktákhoz még anno AranyTepsi hozta meg a kedvem. Ezek a példányok még valamikor nyáron kerültek az asztalra, néha rábukkanok kallódó fotókra a gépen. 🙂 A rumos tésztájú lekváros bukta mellett most már ugyanolyan kedvenc a mogyorókrémes, vagy ez a túrós változat is. 😉

Hozzávalók

60 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2-3 dl tej
2 tojás
6 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál só
2 ek vanília kivonat
(vagy aroma)

25 dkg túró
2-3 ek cukor
(ízlés szerint)
1 tk vanília kivonat
1 tojás
1 ek búzadara

étolaj
porcukor

A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, és közepébe fészket készítünk. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejjel felöntjük. Lefedjük, és hagyjuk az élesztőt felfutni (15 perc).

Ha az élesztő felfutott, az összes hozzávalót hozzáadjuk, és elkezdjük összegyúrni. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, hogy szép sima felületű legyen. Lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük (45 perc).

Közben a túrót egy villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília kivonatot, a tojást, majd a búzadarát. Jól elkeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen elnyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk egy adag túrót.

DSCF0304

A tészta 4 sarkát, majd a réseket összecsípjük, és két tenyerünk közt gombócokat formázunk. Egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe sorakoztatjuk a gombócokat.

DSCF0305

Ha megtelt a tepsi, és elfogyott a tészta, valamint a töltelék, a gombócokat egy ecset segítségével bőségesen kenjük át mindenhol étolajjal. Még 20 percig pihentessük meleg helyen (villanysütő 50 fok), majd 200 fokon 20-25 perc alatt süssük szép világosra.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

A képen látható bukták csak a tészta feléből készültek, a másik felét mogyorókrémmel töltöttük meg. 🙂

DSCF0310

Csatlakozz Facebook-on is, itt megtalálsz!

Még több recept a Receptneked.hu oldalán!

Vélemény, hozzászólás?