Pékáru

Express croissant

Belül puha, kívül roppan. Nehéz abbahagyni az evését. Extraként még szórhattok rá egy kis sajtot, ahogy én is terveztem. Csak ti ne felejtsétek majd el. 🙂 De nyugi, nélküle is szuper lesz!

croissant

Még sose készítettem ilyen kifliket, pedig már ősidők óta szemezek vele. És ma rá is jöttem, hogy egyáltalán nem bonyolult. Némi előkészülettel még az is kivitelezhető, hogy másnap reggel friss, ropogós péksüti kerüljön a családi reggeliző asztalra, ugyanis a kifliket pihentethetjük egy egész éjszakán át a hűtőben, hogy utána röpke 20 perc alatt megsüljenek. Hát nem csodás? A receptbe Facebook-on botlottam bele, ahol rátaláltam, nem kívánom forrásként megjelölni, mivel engedély nélkül használt receptek tömkelegével van tele. Viszont van forrás, úgyhogy ezúttal is köszönet illeti a receptért Barbit és Limarát. Az express nevet nem azért kapta, mert ez egy 10 perces munkával járó költemény, hisz lássuk be, a kelt tésztás péksütiknek lelkük van, és időt kell rájuk szánni. Viszont ebben az esetben megkíméljük magunkat a fél óránkénti hajtogatástól, ami így már önmagában is gyorsítja a folyamatot. De nézzük, pontosan hogy is készül.

croissant

Fél adaggal dolgoztam, így lett 8 db kiflim, de bátran duplázzátok az adagot, sőt, a beformázott kifliket le is fagyaszthatjátok.

Hozzávalók
35 dkg liszt
1/2 pohár kefir/joghurt/tejföl
(~70 gramm)
1 dl tej
1 tk só
1 kk cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás

12,5 dkg vaj
tetejére 1 tojás

A hozzávalókból (a vaj még itt nem játszik!) sima tésztát dagasztunk, majd 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Osszuk 6 egyenlő részre (lehet 8 is, én egyszerűsítettem a folyamatot), és mindegyik gömbit egyforma kör alakúra nyújtsuk ki. Az első tésztakorongra nagy lyukú reszelővel hideg vajat forgácsolunk (gondolatban osszuk el a vajat 5 egyenlő részre), rátesszük a másik tésztakorongot, megint vajforgács, tészta, és így tovább. A teteje értelem szerűen tészta lesz.

DSCF6054

Az így kapott minitornyot elkezdjük egy nagy, vékony koronggá nyújtani. Pizzavágóval 8 egyenlő cikkre vágjuk, és a szélesebbik felénél elkezdjük feltekerni. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és betesszük egy éjszakára a hűtőbe. (Én csak 2 órát hagytam ott pihenni, sőt ha egyből szeretnétek sütni, akkor ne is tegyétek hűtőbe, hanem meleg helyen kelesszétek meg.)

DSCF6056

Ha ezt az éjszakai hűtős módszert választjátok, garantált a friss ropogós reggeli a családnak másnap, ugyanis nincs más dolgunk, mint betenni a hideg (!!!) sütőbe, 1 felvert tojással lekenni, a sütőt 180 fokra állítani, és kb. 20-25 perc alatt ropogósra sütni.

Tipp: a tetejére sütés előtt szórhattok sajtot!

Tipp2: ha édesen szeretnétek készíteni, akkor értelem szerűen a hozzávalóknál a sót csökkentsétek egy csipetnyire, és a cukor adagot emeljétek bátran 2-3 evőkanálra.

Ha szeretsz sütni, próbáld ki a kacsazsíros kifliket is.
/Recept a képre kattintva érhető el.
/

DSCF640711

A sajtkrémes kiflikben se fogsz csalódni. 😉

sajtoskifli_2

FACEBOOK OLDALAMAT ITT TALÁLOD

regi

GYERE ÉS JÁTSSZ JANUÁRI RECEPTVERSENYÜNKÖN!

kep

Vélemény, hozzászólás?