Befőzés Desszert

Bodzavirág lekvár / Bodzavirág zselé

Készíts ilyen szépen rezgős, isteni finom, almás ízesítésű bodzazselét, hogy télen is kóstolhasd a tavasz/kora nyár ízeit. Ez valami fergetegesen finom, ma palacsintát kell sütnöm hozzá, mert ilyen könnyelmű ígéretet tettem az aprónépnek. Még van bodzavirág a bokrokon, tehát nem vagytok elkésve semmivel!

bodzalekvár

Hajlamos voltam minden évben leragadni a bodzaszörpnél, meg hogy néhány édes tésztába bodzavirágot szórjak. Aztán jött tesóm. Azaz dehogy jött, csak felhívott, hogy ő bizony isteni finom bodzalekvárt főzött. Mégpedig a virágból. Küldött is hozzá receptet, aminek alapján elkezdtem keresgélni (megjegyzem, bodzalekvárként nem ezt hozza fel a gugli, hanem a bogyóból készültet), és találtam pár ígéretesnek tűnő bodzazselét. Végül Limara mennyiségi adatait figyelembe véve elkészült a fotókon is látható gyönyörű színű és állagú, almával és vaníliával ízesített zselé! Elmondani lehetetlen, hogy mennyire finom, de ha kipróbálod, a rabjává válsz! 😉

Hozzávalók
20 nagy fej bodzavirág
1 citrom
50 dkg cukor
2 ek citromsav
3 cs. vaníliás cukor
2 tk vanília kivonat
4-5 kisebb alma
3,5 liter víz
3 cs. 3:1 Dzsemfix

bodzalekvár, bodzazselé

A bodzavirágok zöld, erősebb szárát levágjuk, és a virágos fejeket egy üvegbe vagy fazékba tesszük. Rákarikázunk 1 megmosott citromot, rászórjuk a fél kg cukrot, a citromsavat, és felöntjük 3,5 liter vízzel. Lefedjük, és betesszük a hűtőbe. Minden nap keverünk egyet rajta, és hagyjuk 2-3 napig állni. Ezután leszűrjük a levet, hozzáreszeljük az almákat, beleszórjuk a vaníliás cukrot, majd a vanília aromát is hozzáadjuk és elkezdjük forralni. Alacsony lángon kb. fél liter vizet elfőzünk róla. (Szemmel látjuk.) Ekkor én nekiestem egy botmixerrel, mert az almákat szerettem volna, ha benne maradnak a lekvárban. Végül beleszórtam a 3 cs. dszemfixet, és kézi habverővel alaposan elkevertem. 1 percig főztem, majd sterilizált, tiszta, még meleg üvegekbe öntöttem. (Ne tessék megijedni kérem, ekkor még híg a lekvárunk). 5 percre fejtetőre állítjuk a lekváros üvegeket, majd egy kosarat kibéleltem pokróccal, belesorakoztattam a lekvárokat (már nem fejre állítva) és betakartam. Így hagyom kb. 2 napig, és mehet a kamra polcára. A fotóalanyt nem dunsztoltam, hagytam kihűlni és hűtőbe tettem. Ma palacsintában fogja bevégezni földi sorsát 🙂 Jó főzést!

bodzalekvár, bodzazselé

Facebook-on megtalálsz ITT! Gyere, és értesülj a friss infókról első kézből! 😉

Forrás: http://goo.gl/7HlDi1

Vélemény, hozzászólás?