Desszert Menü sütés nélküli édességek

Mini joghurt torták – avagy erre is jó a muffin forma

Sütés nélküli, könnyű, habos desszert, szintén forró nyári napokra…

joghurt torta

Múlt héten futótűzként terjedt a neten, hogy hogyan lehet apró omlettet sütni muffin formában… Tehát omlettet sütni már sokan tudnak így, úgyhogy most jöhet a desszert kategória, de nem, ezúttal nem muffint sütünk a formánkban, csak használjuk az apró mélyedését, hogy cuki egyszemélyes mini tortákat kapjunk, amit kiporciózhatunk a családnak/vendégeknek. A torta önmagában sütés nélküli, de ha ti is szeretnétek egy kis roppanós kekszet az aljára, akkor nyilván ez a kijelentés már nem annyira helyénvaló. Én sütöttem hozzá, de csak azért, mert amúgy is készültek. Szerintem jól passzol hozzá az egyszerű kakaós keksz.

A tortát készíthetitek egyben is, ezt már egyszer mutattam a blogon ITT. Ezúttal gyümölcsjoghurtot használtam, ettől lett a színe szép rózsaszín. A gyümölcsöt ne feledjétek ki belőle, egyszerűen kívánja a “süti”. Mondjuk jó sok málnát bele! 😉

DSCF0440_2

Hozzávalók
4 kis pohár joghurt
25 gramm zselatin (1 csomag)
3-5 ek (por)cukor
(a natúr joghurtba több, a gyümölcsösbe kevesebb)
1 cs. vaníliás cukor
2 dl tejszín
+ 1 ek porcukor
2 nagy marék málna
(vagy más gyümölcs)

A joghurtot a cukorral együtt egy kis lábasba öntjük. Elkezdjük tűzhelyen melegíteni, majd hozzáadjuk a zselatin port, alaposan elkeverjük, és félrehúzzuk, hogy kihűljön. Közben a tejszínt az 1 ek porcukorral kemény habbá verjük. Ezt beleforgatjuk a joghurtba, telepakoljuk gyümölccsel. (Ha barackkal dolgozunk, akkor azt értelem szerűen vagy barackos, vagy natúr joghurtba tegyük, az epresbe érdemes piros gyümölcsöket tenni.)

 A muffin forma mélyedéseit kivajazzuk körbe mindenhol. Beleöntjük a krémet, és betesszük a hűtőbe hűlni. Ha kekszet is szeretnénk az aljára, akkor akkora kekszeket süssünk, amekkora a muffin mélyedésének nagyobbik átmérője. Ezeket a kekszeket negyed óra hűtős pihi után rá is tehetjük a mini tortákra, akkor már nem fog elsüllyedni. Hagyjuk néhány órát, hogy megdermedjen. Vékony pengéjű kést körbefuttatunk az apró torták körül, sőt én gázláng felett picit megmozgattam a formát, hogy a vaj, amit a kikenéshez használtunk, megolvadjon, ezzel elősegítve a desszertünk könnyebb kicsusszanását. (Sokáig ne melegítsük, mert a joghurt is olvadozni kezd.) Egy deszkát tettem a forma tetejére, megfordítottam, és kis rásegítéssel (ütögetés, rázogatás) ki is jöttek. Tálalásig tartsuk hűtőben.

Hogy milyen kekszet süss a torták aljára? ITT kutathatsz pár ötlet után.

Ha pedig van kedved, gyere és csatlakozz Facebook-on is hozzám. ITT megteheted! 😉

Jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?