DIY – Csináld magad! – Házi pilóta keksz

Na ez most olyan keksz, amire nem mondhatom, hogy gyerekkorom meghatározó desszertje. Merthogy én nem szerettem.  Nekem a vaníliás karika volt a favorit, a pilótáért egyáltalán nem rajongtam. Ez is egy olyan étel, amihez fel kellett nőnöm. Sok ilyen van, bár kevésbé meglepő módon a többi inkább a főzelékek táborába tartozik. 🙂 2 hetes kihagyás után újabb DIY bejegyzéssel készültem nektek, mégpedig ezzel a keksszel…

pilóta keksz csokival

Emlékeim szerint a barátságunk a pilótával az első kóstolás után már meg is szakadt. A tömény vajas krém miatt. Ugyanez volt a bajom a téli fagyival is. Na azzal végképp ki lehetett volna kergetni a világból. Nem is oly rég kóstoltam újra a pilótát, amikor golyókat készítettem belőle, és meglepődtem, hogy ízlik. Mondom, vagy felnőttem ehhez a barátsághoz, vagy más receptúra alapján dolgozik a gyártó. Még régebben elkezdtem böngészni a netet, hogy milyen krémeket használnak mások. Volt minden kérem szépen, nutella, tört mogyoró (van mogyoró az eredetiben? nekem nem tűnt fel, de lehet, hogy tévedek), és legtöbb esetben a kakaós vajkrém. Úgyhogy saját recept készült, ennek több oka is volt. Az egyik pedig az, hogy a héten készült somlóit jól elfelejtettük locsolgatni a csokiöntettel, ami ezáltal jól meg is maradt 🙂 Tehát csokis töltelék készült, vajasan. A gyerekek a tanúk rá, hogy ehetőt alkottam, és finom. Bátran megkockáztatom, hogy jobb, mint az eredeti. Hogy miért? Mert saját, mert tudom mi van benne, és mert fincsi! Egy apró bibi azonban van vele. Az, hogy még friss 🙂 És minden harapásnál szétcsúszik. De betettem a hűtőbe gyorsan a nagy részét, és remélhetőleg holnap referálhatok az eredményről, miszerint szépen összeállt a keksz-szendvicsünk. 🙂 Ajánlom magamat, akarom mondani a kekszet! 😉 A tészta ugyanaz, mint a vaníliás karikánál.

Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
(ettől lesz igazán keksz a keksz)
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
1 tk vanília kivonat
2 M-es tojás sárgája
1,5 ek kakópor

Krémhez
1 tálba étcsokoládé
15 dkg vaj
3-4 ek porcukor
1 dl tejszín
1 tk rum (opcionális)

Kezdjük a krémmel. Hőálló tálba pakoljuk a feltördelt csokit, a kockázott vajat, rászórjuk a porcukrot, és felöntjük tejszínnel, illetve adhatunk hozzá kevés rumot. Egy lábasba vizet teszünk, erre rátesszük a csokival és egyéb hozzávalókkal megpakolt tálat, és melegíteni kezdjük a vizet, hogy vízgőz felett mindent egyneművé olvasszunk. Ha kész, félretesszük hűlni.

Jöhetnek a kekszek. Érdemes a hozzávalókat kettészedni, és 2 tésztát kikeverni. A lisztet a porcukorral elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Az egyikhez hozzáadjuk a vanília kivonatot, a másikhoz a kakaóport, majd a tojások sárgájával összeállítjuk a tésztát. Ha nem állna össze, pár csepp vízzel tudunk segíteni magunkon. 🙂 Ha kész, fóliába csomagoljuk, és kis időre (fél óra) betesszük a hűtőbe pihenni a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, és korongokat szaggatunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk. Kiszúróval dekorálhatjuk a közepét, mivel sütőport nem használtunk, nem lesz torzulás sülés közben. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 12-14 perc alatt megsütjük a fehér és a barna korongokat is. Hagyjuk teljesen kihűlni!!! Egy korong közepére krémet helyezünk, majd egy ellentétes színű korongot ráteszünk, és óvatosan összenyomjuk, amíg a  krém el nem oszlik egyenletesen a keksz széléig. Én a hűtőbe tettem, hogy a krém ne legyen túl lágy szobahőmérsékleten. Szerintem másnap lesz a legjobb, akkor már nem fog szétcsúszni, a tapasztalat a töltött kekszeknél ezt mutatja. Próbáljátok ki! 😉

(Ha van türelmetek, mindenképp hagyjátok a kekszeket másnapig a hűtőben! Esküszöm zseniális lesz, csak bírjátok ki! 😀 )

pilóta keksz csokival

A zsűri értékelte a kekszeket, amik jól vizsgáztak:

DSCF8921                DSCF8909

És egy kép a nosztalgia kedvéért…. 🙂

Pilóta /Fotó: http://retronom.hu/node/2492/

Gyertek Facebookra is ———– > ITT vagyok! 🙂