Desszert EPRES FINOMSÁGOK Menü Te + Én + 3 hozzávaló

Te + Én + 3 hozzávaló

Szuper receptek eperrel, tejszínnel és mandulával

A múlt heti cukkinis projekt után Anita adta meg a 3 hozzávalót, amivel dolgozhattunk. A recepteket vasárnap estig vártam, és kaptam is párat, ezeket szeretném nektek most megmutatni. Az epernek most van szezonja, így érdemes használni, amíg van! A tejszínnel és a mandulával karöltve pedig igazán zseniális triót alkotnak.

Az én konyhámban egy epres pite készült. Hasonló eljárással, mint ahogy egyszer  már almásban is láthattátok. Ezúttal tejszín ízű pudingot és valódi tejszínt használtam. A krém az összefőzéssel egy nagyon kellemes rózsaszínt öltött magára, ezt kanalaztam a pitetésztára. A gyerekek (is) oda voltak érte, pedig B. nem szereti a mandulát, de most még ezt is elnézte nekem és a pitének. 🙂 Kell ennél több bók? Nem hiszem… 🙂

epres pite

Hozzávalók
28 cm-es pite formához
Tésztához
20 dkg liszt
2 ek porcukor
10 dkg vaj
1 tojás
(ha nem áll össze, pár csepp víz)

Töltelék
1 kg eper
6-8 ek (barna)cukor
1+1 dl víz
2 dl tejszín
2 cs. tejszín ízű pudingpor (főzős)
(de jó a vaníliás is)
mandula (10 dkg)

A liszthez adjuk a porcukrot, a vajjal alaposan eldolgozzuk, hogy jó morzsás legyen, végül a tojással összegyúrjuk. (Késes aprító ezt az egész műveletet elvégzi helyettünk.) Ha nagyon nem akar összeállni a tészta, pár csepp vízzel segíthetünk neki, de elvileg erre nincs szükség. A tésztát fóliába csomagoljuk, és fél óra pihit ítélünk meg neki (és magunknak) a hűtőben.

Pihi után a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, akkorára, hogy a piteformánk oldalára is jusson majd tészta. A piteformát kivajazzuk, és beletesszük óvatosan a tésztát, lenyomkodjuk a szélénél, a lelógó felesleget pedig éles késsel levágjuk. A tésztát egy villával több helyen megbökdössük. Itt illene vakon sütést alkalmazni (lefedjük sütőpapírral, és színültig töltjük nehezékkel – bab, lencse, bármi), és így sütni, hogy a tészta megtartsa eredeti alakját. Nekem erre most nem volt eszközöm, de a tészta bírta, nem dőlt be, picit lecsúszott az oldala, de esztétikailag nem volt vele különösebb gondom. Kb. 25 perc alatt megsül. Az utolsó 5 percre azonban szórjuk az aljába a mandulaforgács felét, és ezzel együtt süssük készre.

Amíg sül a pite, készítsük el a tölteléket. A megmosott és zöldjétől megszabadított epreket én pusztán félbe vágtam, és egy lábasba dobtam. Rászórtam a cukrot, 1 dl vizet aláöntöttem, és összeforraltam. Csak épphogy, nem terveztem szétfőzni. A 2 cs. pudingport a tejszínnel és a másik 1 dl vízzel csomómentesre kevertem, és ezt hozzáöntöttem az eprekhez. Addig főztem, amíg sűrű nem lett. Még forrón tegyük rá a piténkre. (Én hidegen tettem, így a tészta picit kemény maradt, míg ha melegen teszed, a gőztől meg fog puhulni, és az élvezeti értéke magasabb lesz.) Ha kihűlt a pite, a tetejére szórjuk rá a maradék mandulaforgácsot, és behűtve tálaljuk.

epres pite

És most nézzük, hogy milyen recepttel készültek az Olvasók! Egytől egyig nyálcsorgató mind! 🙂
FONTOS! Az ezekhez tartozó recepteket ITT találjátok meg a képek mellé leírva! (Kivételt képez ez alól, ha valaki a saját oldalán tette közzé a receptet, ez esetben a receptet (blog közvetlen linkjét) a képekre kattintva megtaláljátok!)

Bonnie, alias Anita volt az, aki megadta a hozzávalókat, így álljon itt elsőként az Ő receptje. Akarom mondani, receptjei, mert olyan szorgos volt, hogy kettőt is készített. Figyeljétek csak!

Elsőként egy pohárkrémet készített, a poharak alján fincsi Oreo kekszek csücsülnek, és arra kanalazta rá az elkészített epres krémet. Ígéretesnek tűnik…

Epres pohárkrém

Bonnie

A másik választása egy muffin volt. Ez annyira nem lep meg, mert Bonnie-nál sok muffint találhattok, többek között a fetás-olívás darabbal is ő ismertetett meg engem pár évvel ezelőtt. Most egy epres mandulás darabot láthattok tőle.

Epres mandulás muffin

Bonnie2

Kata, aki az egyik legaktívabb olvasóm a Facebook-on, eddig nem akaródzott beállni a sorba, na de most! Egy isteni turmixot készített, amiben a megadott  hozzávalókon felül még agave szirup és joghurt is megbújik.

Epres turmix extrákkal

Kata

Kinga is most csatlakozott először, az egyik kedvencemet hozta, a gofrit. Eperrel, tejszínnel és mandulával megspékelve igazi kalóriabomba, mondhatni élvezet felsőfokon 🙂 Nagyon jól néz ki…

Epres-tejszínes gofri

Kinga

Tímea törzstag ebben a játékban, harmadszor is beszállt, és velünk együtt készült. És milyen finomat készített! Egy szupergyors, tejszínes eperlevest pirított mandulával. Ja és fagyival! Elfogadnám… 🙂

Eperleves pirított mandulával és fagylalttal

Tímea3

Szeszi, alias Zsuzsa igazán különleges desszertet hozott a játékba. FULL eper, NO cukor elvet követve készült ez a gyönyörűség, amit most veletek is megoszt! 😉 /Cukorbetegek is fogyaszthatják!!!/

Epertorta másképp (cukormentes!)

Szeszi2

És végezetül egy újabb frissen csatlakozott tagot köszönthetek, Nati személyében! Ő is gofrit készített, mégpedig túrókrémeset, eperöntettel. A mandula pedig a gofri tésztájában bújt el, szerintem nagyon finom lehetett!

Túrókrémes gofri eperhabbal

Nati

Remélem tetszett az összefoglaló, és találtok Ti is kedvetekre való recepteket, amit szívesen elkészítetek majd! Jó sütögetést, és figyeljétek tovább az oldalam, hátha találtok még ezt-azt, amit szívesen kipróbálnátok! 😉 Facebook-on is megtaláltok, mégpedig ——-> ITT!

A stafétát pedig Timinek adtam át, mivel olyan szorgosan készült eddig minden héten recepttel. Remélem, nem bánjátok. Jövő héten pedig sorsolok, ígérem, mert vagytok 3-an még feliratkozva a listámra! 😉 Timi választása minden bizonnyal megosztó lesz, ettől függetlenül bízom benne, hogy sokan csatlakoztok! Itt a tavasz, a friss zöldségek ellepik a piacot, úgyhogy legyetek kreatívak, és gyertek, süssetek/főzzetek velünk! Mégpedig ezekkel:

KELBIMBÓ, TEJSZÍN, SAJT

montázs2

Az elkészült recepteket, és fotókat a hahopihekonyhaja@gmail.com címre várom vasárnap estig!

Vélemény, hozzászólás?