Desszert Menü

A legfinomabb almás pite

legfinomabb almás pite
A pite “titka” abban rejlik, hogy a tészta nem egyben sül az almával. Amíg sül a tészta, elkészítjük a vanília pudinggal dúsított almás tölteléket, amit a végén csak belekanalazunk a kisült pitébe. Rém egyszerű, és finom. Egy apró hiba csúszott a szerkezetbe nálam, ha hosszasan tanulmányozzátok a fotót, bizonyára hamar rájöttök ti is…

A pite formát most nyertem, és még sose használtam ilyet, így mellé lőttem a tölteléket illetően… 🙂 De tanulva a hibámból nektek leírom duplázva az adagokat, hogy színültig tölthessétek a fincsi almával! (Megjegyzem, semmi élvezeti hátrányát nem éreztük annak, hogy nem volt csurig a töltelék.) Bár önmagában is isteni finom, mi még tettünk rá egy kis frissen felvert tejszínt. Bűnözés a négyzeten, khm… 🙂

Hozzávalók
28 cm-es pite formához
Tésztához
20 dkg liszt
2 ek porcukor
10 dkg vaj
1 tojás
szükség esetén víz

Töltelék
80 dkg – 1 kg alma
(pucolva, magtalanítva)
1 citrom leve
8-10 ek barna cukor
őrölt fahéj és gyömbér
3 + 1 dl víz
1,5 csomag főzős vanília puding
(60 gramm)

A lisztet a porcukorral és a vajjal morzsásra gyúrjuk. (Késes aprító ezt seperc alatt elvégzi helyettünk.) Majd hozzá ütjük a tojást, és összegyúrjuk  a tésztát. Ha nem állna össze, akkor pár csepp vízzel segítsünk neki. Végül gyúrjuk gombóccá, és fél órára hűtőbe illene tenni, deeeee, én nem tettem. (Ha kézzel morzsoljátok el a vajat, és a kéz melegétől a tészta nagyon lágy lenne, akkor viszont mindenképp ajánlott hűtőbe tenni!) A pite formát kivajaztam, a tésztát lisztezett felületen nagyobbra nyújtottam, mint a forma maga. Áthelyeztem a kivajazott formába, és eligazgattam körbe-körbe mindenhol, hogy a szélén is túllógott picit. Megszurkáltam egy villával, a kilógó tésztafelesleget egy késsel levágtam, és 180 fokos sütőbe tolva kb. 30-35 perc alatt készre sütöttem. (Érdemes nehezéket szórni a tésztánkra /bab, lencse, sárgaborsó, rizs/, és ezzel együtt sütni, hogy ne púposodjon fel, és ne dőljön be a tészta.)

Amíg a pite tésztája sül, elkészíthetjük a tölteléket. A megpucolt és kimagozott almák súlya legyen kb. 80 dkg – 1 kg.  Az almákat apró kockákra vágjuk, megszórjuk a barna cukorral, rácsurgatjuk a citrom kifacsart levét, hozzáadunk 3 dl vizet, és puhára főzzük. Szórjuk hozzá a fahéjat és a gyömbért. A maradék 1 dl vízzel a pudingport keverjük csomómentesre, majd csurgassuk az almához, és sűrítsük be a töltelékünket. Ha a pite kisült, a meleg almás tölteléket belepakoljuk, elegyengetjük, és ezzel el is készítettük az egyik legfinomabb almás piténket. Várjuk meg míg kihűl, így a pihenési idő alatt a tészta némi nedvességhez jut a szósztól, ezzel pedig puhább, élvezhetőbb falatokat kapunk majd.  Jó sütögetést! 😉

almás pite

Gyere és csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, keresd HahoPihe Konyháját!

2 Hozzászólás

  1. Ez mennyei!! 🙂 Ilyen finom almás pitét még tényleg nem ettem! 🙂 Eddig is az almás sütemények szerelmese voltam, ez az almás élmény azonban még magasabb szintre emelte az imádatomat! 😀 Jöhet a mekis pite is! 😀

Vélemény, hozzászólás?