Omlós keksz ínyenceknek – Mentás-csokis

Az egyik legjobb dolog, ami a mentával történhet, ez a keksz…
Brutál jó! Szezonális, omlós, isteni és különleges…. És ezzel le is írtam mindent. 🙂 A menta rendíthetetlenül tör keresztül-kasul mindenen, csak ott nem bukkan fel, ahol nem akar. Ezen kívül mindenhol. Tehát  használjuk!

mentás csokis keksz
Ezúttal kekszbe került, és milyen jó, hogy oda került. Szerintem isteni finom. 2 évesem szerint is. Na bezzeg a fiúk, de mit vártam tőlük, most komolyan? 😀 ZÖLDség nem való kekszbe! Szerintük. Úgyhogy köszönték és meghagyták nekünk. 🙂 Csajszimban sose csalódok, ketten majszoltuk. Meg jutott a szomszédba is, onnan is pozitív volt a visszacsatolás.

A vaníliás karika tésztáját vettem alapul. Jó, ha van kéznél egy jó fajta késes aprító, ez esetben szépen tudjuk majd szaggatni a végén a korongokat. Ha nincs, akkor a csoki kissé darabosabb lesz, és jobb ha golyókat gyúrunk és kézzel lapítjuk szét. Soha rosszabb ne történjen 🙂

Hozzávalók
15 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
(ettől lesz igazán keksz a keksz)
1 nagy marék mentalevél
4 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj/margarin
8 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
1 tk vanília kivonat (vagy aroma)
1 M-es tojás sárgája
néhány csepp víz

Azzal kezdtem, hogy a menta leveleket megmostam, konyharuhával szárazra törölgettem. A késes aprítóba szórtam a liszteket, hozzáadtam a porcukrot és rádobtam a mentaleveleket. Megpörgettem, így a menta jó apró lett. (Ha nincs ilyen gépünk, akkor nagy késsel aprítsuk fel a mentát a lehető legkisebb darabokra, és morzsoljuk el a liszttel.) A csokit először éles késsel apróra vágtam (féltem a gépemet, így elődolgoztam neki), majd ezt is a mentás liszthez szórtam. A csokit is morzsásra őrölte. Mehet hozzá a kockákra vágott vaj, és igen, az aprító ezt is tök jól elvégzi helyettünk.

DSCF8753

Hozzáütjük a tojás sárgáját, kézzel elkezdjük összegyúrni, és ha nem áll össze, akkor nagyon kevés vízzel segítünk rajta. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Pihi után kivesszük, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk. Nyomhatunk bele mintát is, bármilyen sütikiszúró megteszi, hisz sütőport nem használtunk, a tészta nem fog “nőni”, torzulni, megmarad a mintánk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 12 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt leszedjük, különben eltörik. Fémdobozban, 7 lakattal lezárva jó ideig eláll. Lakat nélkül max. másnapig bírja 🙂 Mondom max….

Csatlakozz hozzám ITT is, ha van kedved! 😉 És akkor biztos nem maradsz le semmiről.

Még több keksz receptet pedig IDE kattintva találsz!