Desszert Keksz Menü

Omlós keksz ínyenceknek – Mentás-csokis

Az egyik legjobb dolog, ami a mentával történhet, ez a keksz…
Brutál jó! Szezonális, omlós, isteni és különleges…. És ezzel le is írtam mindent. 🙂 A menta rendíthetetlenül tör keresztül-kasul mindenen, csak ott nem bukkan fel, ahol nem akar. Ezen kívül mindenhol. Tehát  használjuk!

mentás csokis keksz
Ezúttal kekszbe került, és milyen jó, hogy oda került. Szerintem isteni finom. 2 évesem szerint is. Na bezzeg a fiúk, de mit vártam tőlük, most komolyan? 😀 ZÖLDség nem való kekszbe! Szerintük. Úgyhogy köszönték és meghagyták nekünk. 🙂 Csajszimban sose csalódok, ketten majszoltuk. Meg jutott a szomszédba is, onnan is pozitív volt a visszacsatolás.

A vaníliás karika tésztáját vettem alapul. Jó, ha van kéznél egy jó fajta késes aprító, ez esetben szépen tudjuk majd szaggatni a végén a korongokat. Ha nincs, akkor a csoki kissé darabosabb lesz, és jobb ha golyókat gyúrunk és kézzel lapítjuk szét. Soha rosszabb ne történjen 🙂

Hozzávalók
15 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
(ettől lesz igazán keksz a keksz)
1 nagy marék mentalevél
4 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj/margarin
8 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
1 tk vanília kivonat (vagy aroma)
1 M-es tojás sárgája
néhány csepp víz

Azzal kezdtem, hogy a menta leveleket megmostam, konyharuhával szárazra törölgettem. A késes aprítóba szórtam a liszteket, hozzáadtam a porcukrot és rádobtam a mentaleveleket. Megpörgettem, így a menta jó apró lett. (Ha nincs ilyen gépünk, akkor nagy késsel aprítsuk fel a mentát a lehető legkisebb darabokra, és morzsoljuk el a liszttel.) A csokit először éles késsel apróra vágtam (féltem a gépemet, így elődolgoztam neki), majd ezt is a mentás liszthez szórtam. A csokit is morzsásra őrölte. Mehet hozzá a kockákra vágott vaj, és igen, az aprító ezt is tök jól elvégzi helyettünk.

DSCF8753

Hozzáütjük a tojás sárgáját, kézzel elkezdjük összegyúrni, és ha nem áll össze, akkor nagyon kevés vízzel segítünk rajta. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Pihi után kivesszük, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk. Nyomhatunk bele mintát is, bármilyen sütikiszúró megteszi, hisz sütőport nem használtunk, a tészta nem fog “nőni”, torzulni, megmarad a mintánk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 12 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt leszedjük, különben eltörik. Fémdobozban, 7 lakattal lezárva jó ideig eláll. Lakat nélkül max. másnapig bírja 🙂 Mondom max….

Csatlakozz hozzám ITT is, ha van kedved! 😉 És akkor biztos nem maradsz le semmiről.

Még több keksz receptet pedig IDE kattintva találsz!

4 Hozzászólás

  1. Nagyon tetszenek a receptjeid. A Karmellhabos piskótát, a Turbó túrós-sajtos pogácsát, és az Omlós kekszet rövidesen elkészítem.
    A mentalevél helyett citromfűvel gondoltam . ?
    Köszönöm.

  2. Kedves Franciska! Üdvözöllek az olvasóim között, örülök, ha 1-1 receptem elnyeri a tetszésed 😉 El kell keserítselek, de a karamellhabos piskóta és a pogácsa sem az én receptem 😀 az omlós keksz szerencsére igen, tehát mégis jó helyen jársz! 😉 Utóbbit bátran ajánlom elkészítésre, citromfűvel se lehet rossz, bár ha böngészel kicsit a kekszeim közt, találsz egy citromos kekszet, abba még sokkal jobban el tudnám képzelni a citromfüvet! 😉 Jó sütögetést, gyere gyakran! HahoPihe

  3. Szia :)(Tegezhetlek? O.O , ha nem akkor bocsánat)
    Úristen végre egy jó recept mentás-csokis kekszhez :D:D egyszerűen imádom. Megbolondítottam egy kis holland kakaóporral és valami mennyei(nyersen 😀 ) Most pihen de már látom hogy finom lesz.
    Köszi a receptet 😀

    1. Szia! Persze, hogy tegezhetsz! 😉 Mennyire boldoggá tett ez a pár sorod, szeretem az ilyen lelkes olvasókat nagyon! 🙂 Köszönöm! Remélem, azóta a keksz is kisült, szívesen várom a visszajelzést a már kész, roppanós kekszekről is 🙂 A kakaó csak dobhatott rajta. Ha érdekel, van egy mentás-citromos keksz is a blogon, szerintem az is irtó fincsi! 😉 Szép estét, HahoPihe

Vélemény, hozzászólás?